Main menu

header

de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Dezechilibrele în cupluri sunt ceva des întâlnit, dar ele se manifestă, ca efecte, diferit pentru cei doi parteneri. Astfel, a avea o putere mai mică în cuplu afectează mai profund femeile decât bărbații, arată un studiu recent publicat în „The Journal of Sex Research”.

Bărbații nu se sinchisesc de inegalitate

Atunci când un bărbat este subordonat într-o relație de cuplu nu face prea mult caz de asta, întrucât nu vede o deosebire față de o altă relație în care este dominant. „Inegalitatea în relație nici nu-i costă pe bărbați foarte mult, pentru că ei sunt protejați oricum de un sistem larg răspândit în societate de privilegii masculine”, explică experta Laina Bay-Cheng, de la Universitatea din Buffalo.

Tinerele, în dezavantaj

Pentru că în viața lor foarte multe femei se întâlnesc cu misoginismul, rasismul și discriminarea, simpla intrare într-o relație de cuplu poate constitui un dezavantaj, este de părere autoarea cercetării. „Pentru tinere în special, relațiile pot fi acel loc în care se reunesc toate nedreptățile și vulnerabilitățile”, argumentează Bay-Cheng. Pentru a ajunge la aceste concluzii, specialista a dezvoltat o metodă de analiză de date care a luat în considerare și obiectivele studiului, și experiențele personale ale participantelor.