Main menu

header

617 29 4de Dana Georgescu şi Alexandru Filcu

În popor se spune că o căsnicie scoate „peri albi”. Nimic mai puțin adevărat, susțin însă oamenii de știință. O cercetare recentă relevă prima dovadă biologică ce explică modul în care căsnicia influențează în bine starea de sănătate și îi face pe oameni mai puțin stresați.

Scade nivelul cortizolului

Persoanele căsătorite au un nivel mai scăzut de cortizol, supranumit hormonul stresului, în comparație cu indivizii necăsătoriți, divorțați sau văduvi, susțin cercetătorii de la universitatea americană Carnegie Mellon, în urma unui studiu publicat recent în jurnalul de specialitate „Psychoneuroendocrinology”. Aceste concluzii ale specialiștilor susțin dovezile prezentate anterior, în urma unor cercetări potrivit cărora persoanele necăsătorite prezintă un nivel mai ridicat de stres fiziologic decât cele căsătorite. În cadrul studiului, oamenii de știință au colectat, trei zile consecutiv, mostre de salivă de la 572 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, ce au fost ulterior utilizate pentru identificarea nivelului de cortizol. Rezultatele au arătat că participanții la cercetare care erau căsătoriți aveau un nivel redus al acestui hormon în comparație cu cei necăsătoriți, divorțați sau văduvi.

Crește speranța de viață

De asemenea, cercetătorii au comparat ritmul zilnic al cortizolului fiecărei persoane ținând cont de faptul că, în mod obișnuit, valorile acestui hormon înregistrează cel mai ridicat nivel la trezire și se reduc pe parcursul zilei. S-a observat că persoanele divorțate sau văduve înregistrau o scădere mai rapidă a cortizolului, tipar ce a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inimă și cu o rată mai mare de supraviețuire în rândul pacienților diagnosticați cu cancer. „Aceste informații oferă o imagine importantă asupra modului în care relațiile sociale intime ne intră pe sub piele și ne influențează sănătatea”, a declarat Sheldon Cohen de la Carnegie Mellon, director de laborator și coautor al studiului. Brian Chin, doctorand al Departamentului de Psihologie al Colegiului de Științe Umaniste și Sociale Dietrich, din cadrul universității amintite, consideră că recenta descoperire reprezintă „o cale fiziologică ce ar putea explica modul în care relațiile influențează starea de sănătate și de boală”. Perioadele lungi de stres sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale cortizolului, stare ce poate interfera cu capacitatea corpului de a regla inflamația, care, la rândul ei, duce la apariția și la dezvoltarea unor boli.