Main menu

header

de Dana Georgescu

Neurologii au aflat ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când ne îndrăgostim. Ei au descoperit, cu ajutorul scanărilor RMN, care părţi din organul gândirii sunt activate când simțim „scânteia” pentru cineva şi care se închid.

Se închid „centrii criticii”

Scanările RMN au arătat că, în clipa în care ne îndrăgostim, cortexul frontal, vital judecăţii, se închide. Oamenii de știință au descoperit că acest lucru se întâmplă chiar și când cineva nu face decât să se uite la o fotografie a persoanei pe care o adoră, moment în care se suspendă orice critică sau îndoială. „Când te uiţi la cineva pe care-l iubeşti, unele zone ale creierului devin active, însă o mare parte este dezactivată, partea care are un rol în judecată”, explică profesorul de neurologie Semir Zeki, de la University College London. Acesta crede că creierul se comportă astfel pentru nevoile biologice ale omului, făcând reproducerea posibilă. Dacă judecata este suspendată, cea mai nepotrivită pereche se poate reproduce. O persoană îndrăgostită va putea totuşi să ia decizii importante în viaţă, precum realizarea unei afaceri sau alegerea unui credit. De asemenea, scanările creierului au relevat că şi zona ce controlează frica şi altă regiune implicată în emoţiile negative se închid, explicând de ce oamenii se simt cei mai fericiţi din lume când iubesc.

ATENŢIE! Adrenalina și dopamina sunt hormoni importanți în dragoste. Primul ne face inima să ne bată mai repede când vedem persoana iubită și este eliberat şi când ne este frică (de aici, oamenii de știință au tras și concluzia că două persoane care trec împreună printr-o experienţă înfricoşătoare se pot îndrăgosti). Al doilea duce la un sentiment de recompensă atât de puternic, încât nimeni nu mai poate rezista dragostei.