Main menu

header

540 19 2de Dana Purgaru

Spre deosebire de majoritatea animalelor, buzele oamenilor sunt orientate către exterior. Acestea au numeroase terminaţii nervoase şi chiar și o atingere cât se poate de fină transmite creierului o cascadă de informaţii. Așadar, se poate spune că buzele reprezintă o veritabilă poartă de intrare a emoțiilor. Cu ajutorul lor primim cea dintâi hrană, începem să cunoaștem și să experimentăm lucrurile din jurul nostru și tot cu ele atingem persoanele pe care le iubim, prin sărut. Despre acesta din urmă se poate crede că nu mai ascunde secrete, iată însă zece lucruri despre care cu siguranță nu știați.

  1. Printr-un sărut care durează circa zece secunde se transferă peste 80 de milioane de bacterii orale, iar partenerii de viață care se sărută franțuzește de mai multe ori pe zi ajung să aibă culturi bacteriene asemănătoare. Cercetarea științifică ce a dat publicității această descoperire a prezentat totodată și faptul că prin intermediul sărutului sistemul imunitar este întărit.
  2. O „armată” de 34 de mușchi faciali și 112 mușchi posturali sunt angrenați într-un sărut.
  3. Se spune că secretul unei relații stă în sărut. Ei bine, potrivit oamenilor de știință, pare că așa și este deoarece prin intermediul acestui gest un individ percepe și primește hormoni și feromoni din partea celeilalte persoane și își poate da seama dacă este sau nu interesată de o relație cu aceasta.
  4. Oamenii de știință au descoperit că sărutul activează o porţiune foarte mare a creierului asociată cu informaţia senzorială şi duce la eliberarea a numeroşi neurotransmiţători şi hormoni care vor dicta felul în care vom acţiona în continuare. Astfel, în timpul sărutului, nivelul hormonului numit oxitocină din corp crește, fapt ce declanșează o stare de „îndrăgosteală”, o combinație de fericire cu relaxare, dar se eliberează și dopamina, un alt hormon care dă naștere sentimentului de atașament, deoarece este asociat cu o stare de bine. De asemenea, se eliberează și adrenalină.
  5. În timpul vieții, oamenii se sărută, în medie, timp de două săptămâni.
  6. 65% dintre oameni își apleacă capul spre dreapta atunci când se sărută.
  7. Există și o știință care studiază obiceiul sărutului. Aceasta se numește philematologie.
  8. În timpul unui sărut se ard 26 de calorii.
  9. Mai multe studii au scos la iveală faptul că partenerii de viață care se sărută des trăiesc mai mult decât cei care nu fac acest lucru decât rar.
  10. Prima mențiune pe care o cunoaștem cu referire la sărut datează din secolul al V-lea î.e.n., însă abia în celebra Kama Sutra acest gest este asociat cu erotismul.

Sensibilitatea buzelor este de 200 de ori mai mare decât cea a degetelor şi reprezintă cea mai expusă zonă erogenă a corpului

În societatea umană, atingerea buzelor reprezintă o emoție pozitivă, un gest de afecțiune și de securitate, ce începe din fragedă pruncie și, cu timpul, ajunge să devină dorit, căutat și împărtășit