Main menu

header

500 19 01de Gabriela Niculescu

Sarcina este, fără îndoială, una dintre cele mai fericite perioade pentru o femeie, însă transformările fizice, schimbările hormonale, dar şi noutatea experienţei în sine atrag, de multe ori, după sine o multitudine de sfaturi şi informaţii care se pot dovedi copleşitoare chiar şi pentru cele mai pregătite viitoare mămici. Cum trebuie să vă alimentați corespunzător? Ce substanțe trebuie să evitați? Cum puteţi menţine atât sănătatea dumneavoastră, cât şi a fătului? Iată o mulţime de întrebări şi mai multe răspunsuri, care, inevitabil, pot duce, fără documentarea necesară, la greşeli frecvente în timpul sarcinii.

Lipsa somnului privează de energie atât fătul, cât şi mămica

În mod normal, rutina de odihnă a unei femei trebuie să asigure șapte ore de somn pe noapte, pentru ca aceasta să-şi refacă nivelul de energie şi de vitalitate pentru o nouă zi. Cu toate acestea, în cazul viitoarelor mămici, acest lucru nu mai este valabil: modificările fizice şi hormonale drastice consumă resurse importante ale corpului, astfel că timpul necesar de somn creşte la nouă, zece ore pe noapte. Mai mult decât atât, în timpul nopţii, organismul are prilejul de a se vindeca în mod natural, de a-şi regenera celulele şi de a-și reface resursele energetice, procese cu atât mai importante pentru o femeie gravidă. În plus, cercetătorii au stabilit că femeile care au un tipar neregulat al somnului sau cele care se odihnesc insuficient se pot confrunta cu situaţia în care nu pot duce sarcina până la capăt în mod natural, tocmai din cauza acestor lipsuri de energie. Astfel, pentru multe dintre acestea este nevoie de intervenţie chirurgicală pentru naştere.

Băile fierbinţi cresc riscul apariției malformaţiilor congenitale

Deşi igiena intimă este foarte importantă în timpul sarcinii, un sfat de reţinut este ca în timpul duşurilor şi băilor temperatura să fie păstrată în limita de 36-39 de grade Celsius. Apa prea fierbinte poate constitui un pericol pentru făt, care va fi privat de oxigen şi expus astfel riscului de apariţie a malformaţiilor congenitale.

Calitatea hranei este mai importantă decât cantitatea

500 19 02Una dintre grijile cel mai frecvente ale unei femei însărcinate este că, dacă nu câştigă suficient în greutate, fătul nu se va dezvolta sănătos. Cu toate acestea, nutriţioniştii atrag atenţia asupra unui aspect important al alimentaţiei prenatale: calitatea este mai importantă decât cantitatea! În perioada sarcinii, consumul caloric trebuie mărit doar începând cu cel de-al doilea semestru cu aproximativ 300 de calorii, astfel că o femeie cu greutatea normală trebuie să câştige în plus aproximativ o jumătate de kilogram pe săptămână. La fel de important este ca viitoarele mămici să aibă grijă să atingă o greutate normală încă dinainte de a rămâne însărcinate, astfel vor avea şanse mai reduse de a face hipertensiune de sarcină sau de a apela la cezariană. Această variantă este mai sănătoasă şi pentru bebe, care are un risc mai scăzut de a se naşte prematur.

Lipsa activităţilor fizice, un pericol silenţios pentru bebeluş

În ceea ce priveşte practicarea activităţilor fizice în timpul sarcinii, moderaţia este cheia. Deşi în trecut viitoarele mămici erau sfătuite să reducă la minimum efortul fizic, în prezent există o mulţime de opţiuni pentru menţinerea sănătăţii fătului, cât şi a mămicii. În afara activităţilor fizice, este recomandată practicarea de yoga, plimbările zilnice în parc sau înotul. Beneficiile acestora sunt multiple: stimulează sistemul imunitar, au rolul de a vă menţine în formă, previn şi atenuează edemele, îmbunătăţesc circulaţia şi ajută la susţinerea burticii.

Consumul excesiv de cafea atrage deficitul de greutate la naştere

Pentru mulţi, cafeaua a devenit o parte esenţială din ritualul zilnic. Cu toate acestea, pentru o femeie gravidă, licoarea maronie poate aduce o serie de neplăceri: insomnii, stări de iritabilitate, creşterea tensiunii şi palpitaţii, aceste stări fiind oricum intensificate de tulburările hormonale normale din timpul sarcinii. Deşi părerile sunt împărţite în legătură cu efectele cofeinei asupra fătului, specialiştii au demonstrat că excesul creşte riscul avortului spontan şi predispoziţia ca bebeluşii să aibă un deficit de greutate la naştere. Astfel, viitoarea mămică poate consuma cafea, însă cu moderaţie, fără să depăşească 300 ml cofeină pe zi.

Continuarea fumatului mărește predispoziția copilului la astm

Este binecunoscut faptul că ţigările sunt o otravă pentru organism, mai ales pentru femeile însărcinate. De aceea, este total greşit ca o femeie însărcinată să continue să fumeze pe timpul sarcinii, chiar dacă răreşte numărul ţigărilor sau le alege pe cele mai ușoare. Cum studiile spun că fumul de ţigară conţine circa 4.000 de substanţe dăunătoare, ca viitoare mămică gândiți-vă că riscați să naşteți un copil cu malformaţii, care este mai predispus la astm sau la alte boli ale plămânilor.

Consumul de ceaiuri din plante poate fi dăunător

Dincolo de ceaiurile de muşeţel sau de tei, orice altă infuzie cu plante se poate dovedi periculoasă pentru sarcină. Atunci când răciți şi sunteți însărcinată, este posibil să aveți tendinţa să beți ceaiuri sau să ascultaţi sfaturile celor din jur care vă recomandă tot soiul de remedii naturiste pe bază de plante. Tratamentele naturiste sunt sănătoase în general, însă nu neapărat şi atunci când sunteți însărcinată. Coada-șoricelului, rostopasca, obligeana, cimbrul, anasonul, feniculul, lemnul-dulce, smirna, tătăneasa, frunzele de zmeur, salvia şi lămâiţa sunt doar câteva dintre plantele interzise în timpul sarcinii. Întrebați întotdeauna medicul înainte de a bea vreun ceai şi asigurați-vă că este inofensiv pentru sarcina dumneavoastră.

Ridicarea greutăţilor mari, obligatoriu evitată

Implicarea în activităţi care presupun căratul sau ridicarea unor greutăţi vă supun unor riscuri foarte mari în sarcină. Nu doar spatele şi sănătatea dumneavoastră au de suferit, însă şi fătul poate fi afectat de astfel de presiuni asupra corpului. Odată cu creşterea burticii, centrul de greutate al organismului se schimbă şi nu mai sunteți la fel de stăpână asupra mişcărilor pe care le faceți. În timp ce ridicați lucruri grele riscați să cădeți şi să produceți fie avort spontan, fie naştere prematură sau să apară complicaţii, aşa cum este desprinderea prematură a fătului de placentă.

„Alegeţi lapte praf pe bază de colostru bovin şi lactoferină“

Atunci când sunteţi viitoare mămică, îngrijirea postnatală este la fel de importantă ca şi cea prenatală. În acest sens, alimentaţia bebeluşului după naştere trebuie să asigure atât creşterea, cât şi dezvoltarea acestuia. Aveți grijă să alegeți formulele de lapte praf pe bază de colostru bovin şi lactoferină, care au în compoziţie factori de imunizare şi de creştere, proteine şi substanţe nutritive necesare alimentaţiei sănătoase a bebeluşilor. Trebuie să știți că un conţinut mare de calciu şi de fosfor ajută la formarea oaselor, iar concentraţia mare de imunoglobuline A şi G, care au acţiune directă la nivelul cavităţii bucale, previne dezvoltarea microorganismelor chiar de la începutul tractului digestiv.

Medicamentele nepotrivite pot fi cel mai mare dușman al sarcinii dumneavoastră, tocmai de aceea nu trebuie luate decât la îndemnul doctorului specialist