Main menu

header

488 18 1de Iulian D. Moleianu

A avea un copil este, în acelaşi timp, cel mai frumos vis, dar şi cea mai mare responsabilitate a unei femei. Problemele sociale actuale îşi pun amprenta atât de accentuat asupra noastră, încât întemeierea unei familii şi naşterea unui copil devin adevărate virtuţi în lumea de astăzi. Totuşi, progresele medicinei contemporane vin în sprijinul cuplurilor cu probleme, iar crioconservarea este una dintre metodele revoluţionare care salvează mii de familii.

Organismul feminin, supus transformărilor ce afectează fertilitatea

488 18 2Vârsta la care femeile aleg să devină mămici devine tot mai înaintată de la an la an, iar motivele din spatele acestei decizii variază în funcţie de persoană. Factorul social joacă un rol foarte important, în contextul în care tot mai multe femei doresc să se concentreze în primul rând asupra clădirii unui viitor profesional de succes şi apoi asupra întemeierii unei familii. Pe de altă parte, situaţia materială instabilă a cuplurilor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani sau apariţia anumitor probleme de sănătate neprevăzute constituie alţi factori care determină decizia de a amâna căsătoria şi apoi sarcina. Astfel, în prezent, doar 54% dintre femeile din România au o sarcină la vârsta recomandată de medici. Reversul medaliei acestei decizii constă în faptul că, după vârsta de 30 de ani, există o serie de factori care pot îngreuna sau aduce complicaţii acţiunii de concepere. În plus, pe măsură ce înaintează în vârstă, organismul feminin este supus unor noi schimbări care afectează drastic fertilitatea acestuia. În primul rând, rezerva ovariană scade. O femeie cu vârsta între 25 şi 35 de ani are, în medie, 25% şanse să rămână însărcinată în cursul unui ciclu menstrual. După această vârstă, rezerva ovariană este în scădere, iar şansele de sarcină mai sunt doar de 12% la 35 de ani şi de 6% la 40 de ani. Apoi, căptuşeala din uter (endometrul) devine mai subţire cu vârsta, astfel că uterul nu poate susţine până la capăt ovulul fecundat. În fine, secreţiile vaginale devin mai puţin fluide şi resping cu mai multă uşurinţă spermatozoizii.

Chimioterapia îngreunează succesul concepţiei

488 18 3Un răspuns ce oferă soluţii pentru sporirea sau conservarea fertilităţii feminine pe termen lung este crioconservarea ovocitelor, o procedură modernă care permite femeilor să-şi congeleze ovulele sănătoase pentru o concepţie ce va avea loc în viitor. În acest sens, Clinica Gynera este unul dintre deschizătorii de drumuri pentru prezervarea fertilităţii, oferind pacienţilor săi cele mai noi metode de crioconservare a celulelor reproductive sau a embrionilor. Crioconservarea ovocitelor a devenit, în ultimii ani, o soluţie tot mai frecventă pentru problema vârstei şi influenţa acesteia asupra fertilităţii, iar multe femei preferă să apeleze la această procedură pentru a-şi prezerva ovulele sau ovocitele la vârsta la care acestea sunt integre şi sănătoase, adică la 20-25 de ani, evitând astfel viitoarele probleme cu producţia sau calitatea acestora. Mai mult decât atât, crioconservarea constituie şi o modalitate optimă de prezervare a fertilităţii pentru femeile care suferă de cancer şi urmează chimioterapie, întrucât medicaţia şi terapia cu radiaţii pot îngreuna succesul concepţiei, pot altera funcţiile ovarelor şi pot încetini producţia de ovule.

Rata de succes, în jur de 20%-25%

În privinţa crioconservării, medicul Dorina Codreanu, doctor în ştiinţe medicale cu supraspecializare FIV, precizează: „Rata de succes a acestui procedeu este aproximativ aceeaşi ca la fertilizarea in vitro, de 20%-25%. Crioconservarea este o procedură extrem de complexă, care oferă o şansă în plus cuplurilor cu probleme în conceperea unui copil. Aceasta e recomandată pentru autoconservarea fertilităţii înainte de chimioterapie, radioterapie, în cazul unor boli autoimune sau care afectează sănătatea sistemului reproducător. În plus, în cadrul Clinicii Gynera, această procedură se realizează şi pentru bărbaţi, prin colectarea şi congelarea mai multor probe de spermă în zile diferite. În cazul bărbaţilor, această necesitate poate apărea înaintea unei vasectomii, înainte de intervenţii la nivelul testiculelor, în cazul diagnosticului de boli ce determină dificultăţi în colectarea spermei (dificultăţi erectile, probleme psihologice, diabet, afecţiuni ale măduvei spinării, boli psihice) sau boli ce duc la scăderea progresivă a calităţii spermei (azoospermia)”.

„Filmul“ întregului  proces, un SF care vă schimbă viaţa

Procesul de crioconservare începe cu un tratament hormonal injectabil pentru accelerarea ovulaţiei şi maturarea mai multor ovule. Atunci când, în urma analizelor şi monitorizării ecografice, se obţine maturarea optimă, ovulele sunt recoltate prin puncție ovariană, sub control ecografic. Aceasta se efectuează prin vagin şi presupune explorarea cu acurateţe a acestei zone cu ajutorul imaginilor oferite de o ecografie, care se realizează simultan. Puncția ovariană durează aproximativ 20 de minute şi necesită anestezie locală. Ovocitele obţinute în urma recoltării sunt depozitate în azot lichid, la 196 de grade Celsius, pentru o perioadă îndelungată, până când cuplul doreşte să conceapă un copil. Odată luată decizia de a aduce un bebe pe lume, ovocitele vor fi scoase de la conservare şi fertilizate in vitro, în laborator, cu spermatozoizii partenerului. După ce ovulul este fecundat, acesta va fi inseminat artificial, prin tehnici recomandate de medic, în funcţie de particularităţile medicale individuale.

„Procedura se realizează şi pentru bărbaţi, prin colectarea şi congelarea mai multor probe de spermă în zile diferite“(dr. Dorina Codreanu)

Numai 54% dintre femeile din România au o sarcină la vârsta recomandată de medici