Main menu

header

   Alergia la proteinele laptelui de vacă se caracterizează printr-o reacţie de hipersensibilitate la bebeluşi. Este necesar să se facă diferenţa între alergie şi intoleranţă. Reacţia alergică poate apărea imediat sau cu întârziere şi se manifestă clinic la nivelul pielii, al tractului gastrointestinal sau la nivelul aparatului respirator. 

     Oricare dintre componentele proteice ale laptelui de vacă poate sta la originea acestei alergii, dar, cel mai probabil, reacţia alergică apare de la betalactoglobulina. Alergia la proteinele laptelui de vacă este puţin probabilă dacă nu se asociază cu un factor de risc familial, ce ar putea fi identificat prin anamneze. Astfel, orice sugar poate să dezvolte alergie, cu o probabilitate de 5% până la 15%, chiar dacă istoricul familial este negativ. Nu trebuie să înţelegem că alergia la proteinele laptelui de vacă se instalează dacă respectivul copil este alimentat cu lapte de vacă, ci şi cu lapte praf din comerţ. Acesta se bazează, de regulă, pe structura laptelui de vacă.

 


Optaţi pentru formule hipoalergenice
     Alergia la proteinele laptelui de vacă nu necesită niciun fel de medicaţie, ci numai excluderea din alimentaţie a preparatelor ce conţin proteine din laptele de vacă. Există varianta de a i se administra micuţului un produs preparat din soia sau un lapte hipoalergenic. Toate marile firme producătoare de formule pentru sugari oferă pentru fiecare vârstă şi câte o variantă hipoalergenică, inscripţionată cu semnul HA.
     Există însă şi măsuri profilactice, ce împiedică debutul primelor manifestări alergice înaintea vârstei de 1 an. Debutul precoce al alergiei este amânat prin asigurarea alimentaţiei naturale în primele 6 luni de viaţă. Dacă alimentaţia naturală nu este posibilă, formulele pot fi hipoalergenice. Al doilea element de protecţie este prezentat de diversificarea târzie, cu alimente nealergenice. Se vor evita peştele, ouăle, căpşunele, nucile şi citricele.

Veronica Zărescu