Main menu

header

de Veronica Zărescu

Odată cu încălzirea vremii şi cu trezirea naturii la viaţă, organismul trece printr-o serie de modificări hormonale, ce pot afecta activitatea zilnică. Copiii sunt şi ei expuşi acestor transformări şi pot reacţiona diferit, în funcţie de rezistenţa sistemului lor imunitar. De aceea, în pragul sezonului cald se recomandă un consum crescut de fructe şi de legume proaspete şi respectarea unui program regulat de educaţie fizică şi sport.

Se poate combina cu alergia
O primă cauză a asteniei de primăvară este creşterea numărului de ore de lumină, fapt ce dereglează ritmul biologic şi echilibrul hormonal. Neurotransmiţătorii sunt substanţe ce influenţează starea fizică generală a unei persoane şi vitalitatea ei. Când nivelul hormonilor şi al neurotransmiţătorilor nu este bun, ne simţim obosiţi şi trişti. Alte simptome ce indică instalarea asteniei de primăvară sunt: stare de oboseală accentuată, somnolenţă, lipsa poftei de mâncare, probleme de concentrare, stare de tristeţe nejustificată, dureri de cap sau crampe musculare.
În cazul în care copilul este şi alergic, primăvara aduce şi multe substanţe alergene, iar simptomele alergiei se pot combina cu astenia, ajungându-se la usturimea ochilor, la strănut, tuse şi o stare generală degradată.

Învăţaţi să preveniţi
Ca părinte, este important să observaţi imediat orice schimbare a stării generale a copilului, fie ea de natură fizică ori psihică. Se recomandă ca în fiecare primăvară să duceţi copilul la medic, pentru un control periodic de rutină, şi chiar să-i faceţi un set de analize de sânge, pentru a depista o eventuală lipsă de fier sau de calciu. Una dintre cele mai bune metode pentru a revigora organismul este să facă sport. Se recomandă stabilirea unui program de mişcare, la care se adaugă o alimentaţie cât mai sănătoasă.
Din meniul zilnic nu trebuie să lipsească sucul natural de fructe, bogat în vitamine şi nutrienţi, care îi va ajuta pe micuţi să dea mai mult randament. Somnul este esenţial în această perioadă. Copiii trebuie să doarmă suficient şi să aibă pauză de odihnă fizică la prânz.