Main menu

header

de Veronica Zărescu

Este binecunoscut faptul că părinţii bebeluşilor se plâng de trezirile nocturne sau de lipsa poftei de somn a micuţului lor. De cele mai multe ori, aceste disfuncţionalităţi ale somnului nocturn sunt cauzate chiar de ei, fără să îşi dea seama. Fie că îl culcă pe cel mic prea devreme seara, fie că nu îl obosesc prea mult ziua, copilul se adaptează la programul creat de părinţi. Asta în cazul în care vorbim despre un bebeluş sănătos, fără colici şi fără alte mici probleme specifice vârstei, adică ieşirea dinţişorilor.

Respectaţi un program
„Aşa cum îl înveţi, aşa îl ai!” Proverbul este valabil pentru cei care au devenit recent părinţi şi care trebuie să înţeleagă că bebeluşul se va adapta unui program de somn impus, şi nu invers.
Bebeluşul ar trebui să respecte următoarele intervale de somn în 24 de ore: nou-născut: 18-20 ore; 1-3 luni: 18-19 ore; 4-5 luni: 16-17 ore; 6-8 luni: 15-16 ore; 9-12 luni: 14-15 ore; 18-24 luni: 13 ore; 24-36 luni: 12 ore. Dacă nu îşi face necesarul de somn, cel mic va fi agitat, plângăcios, nu va mânca bine şi va avea o dezvoltare mai greoaie.

Implicaţi-l în activităţi solicitante
Dacă ţineţi cont de câteva sfaturi, atât copilul, cât şi dumneavoastră veţi fi odihniţi. Faceţi baie copilului în fiecare seară şi hrăniţi-l înainte de culcare. Nu-l culcaţi înainte de ora 21:00, pentru că se va trezi pe timpul nopţii. Ziua,implicaţi-l pe cel mic în activităţi solicitante, cum ar fi: plimbări în aer liber, jocuri care implică mişcare (de-a buşilea, rostogoliri sau ridicări în şezut cu ajutorul mânuţelor).

Mângâiaţi-l şi culcaţi-l la loc
Reglaţi somnul din timpul zilei într-una sau două reprize de cel mult o oră şi jumătate fiecare. Dacă doarme prea mult ziua, nu va mai fi obosit noaptea şi va cere joacă. Dacă se trezeşte noaptea, mângâiaţi-l şi vorbiţi-i în şoaptă, pentru că va înţelege că nu e momentul trezirii şi se va culca la loc. Trageţi draperiile în camera de somn, pentru a împiedica lumina să îl trezească pe cel mic. În caz contrar, la 5:00 va crede că e timpul pentru joacă.
Orice sfat trebuie adaptat programului din casa dumneavoastră şi tipului de personalitate a bebeluşului. Important este să ştiţi că puteţi obişnui copilul să respecte orarul de somn din timpul nopţii.