Main menu

header

de Veronica Zărescu

Odată cu diversificarea apar şi primele intenţii ale bebeluşului de a mânca singur, cu mânuţa. Ca să poată face acest lucru, el trebuie să aibă o poziţie corectă şi să ajungă bine la alimentele din farfurie. Atunci se recomandă să cumpăraţi un accesoriu deosebit de util pentru cel mic, şi anume măsuţa specială. Este pliabilă şi uşor de instalat sau de depozitat. Datorită faptului că în husa de la spate există o scândurică, bebeluşul îşi ţine coloana vertebrală într-o poziţie corectă. Scaunul este puţin mai înalt decât cel obişnuit, motiv pentru care mama îl poate hrăni cu uşurinţă pe micuţ, acesta fiind la înălţimea medie a unui adult care stă jos.

Lăsaţi-l să mănânce cu mâna
Dacă micuţul este hotărât să se servească din farfurie cu mâna, alegeţi să îi daţi hrană solidă, bucăţele, uşor de apucat pentru ştrengar. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la piureuri de fructe, iaurt sau supe. Găsiţi modalităţi inedite de a i le da, astfel încât să nu fie nevoit să apuce cu mâna. Adică puneţi supa în pahar, piureul de fructe şi iaurtul direct dintr-un borcănel cu linguriţa, în timp ce micuţul are hrana solidă în farfurie şi o poate apuca. Foarte repede micuţul va fi interesat să descopere linguriţa, dar atunci va fi nevoie de şi mai multă răbdare, pentru că nu va şti cum să o folosească. Aşa că lăsaţi-i micuţului o linguriţă în mână, mai mult pentru distracţie, şi folosiţi alta pentru a-l hrăni.
Vârsta optimă pentru folosirea linguriţei: între 18 şi 24 de luni
Când micuţul începe să îşi controleze mişcările un pic mai bine, între 18 şi 24 de luni, este momentul să-l îndemnaţi să folosească linguriţa. Pentru o acomodare uşoară respectaţi câteva reguli de bază: începeţi prin a-i da linguriţa doar din când în când; daţi-i tacâmuri micuţe, pentru copii, sau chiar o furculiţă mare, la fel ca mama şi ca tata; explicaţi-i cu răbdare cum să folosească linguriţa; încurajaţi-l şi lăudaţi-l la fiecare reuşită.