Main menu

header

de Veronica Zărescu

Insolaţiile sunt semne ale expunerii prelungite la soare. Deci, statul la plajă trebuie limitat, cel mult până la înroşirea pielii, mai ales la copiii care nu au împlinit încă vârsta de 15 ani.

Arsurile solare la bebeluşi, o urgenţă!
Pentru bebeluşi, arsurile solare trebuie tratate ca o urgenţă medicală. Sunaţi imediat doctorul în cazul în care observaţi modificări de culoare la nivelul tegumentului. În cazul copiilor mai mari, sunaţi medicul dacă aceştia acuză usturimi şi dureri sau febră peste 38,3°C.
Daţi-i multe lichide copilului pentru a evita deshidratarea, mai ales dacă nu urinează regulat. Prosoapele umezite în apă vor răcori corpul afectat de arsurile solare. În niciun caz să nu folosiţi alcool peste arsuri şi nici creme cu hidrocortizon fără acordul medicului!

Învăţaţi să „citiţi” semnele deshidratării
Corpul omenesc poate depista şi combate deshidratarea prin mecanisme specifice. Astfel, dacă organismul dispune de mai multă apă decât are nevoie, va elimina o parte din ea. În caz contrar, rinichii vor secreta un hormon antidiuretic, cu scopul de a încetini procesul de pierdere a apei. Mulţi dintre noi putem suferi de deshidratare cronică fără să ştim măcar acest lucru. Din păcate, mulţi oameni nu beau apă atunci când le este sete sau pot alege un lichid care să-i deshidrateze şi mai mult, cum ar fi băuturile acidulate ce conţin cofeină. Acestea pot fi foarte plăcute la gust, dar accentuează procesul de deshidratare, deoarece cofeina pe care o conţin extrage şi mai multă apă din organism. Simptomele deshidratării sunt: buze crăpate, agitaţie, iritabilitate sau letargie, moleşeală, piele rece şi lipsa poftei de mâncare.
Ca să verificaţi gradul de hidratare a copilului, prindeţi pielea între două degete şi strângeţi uşor. În momentul în care îi daţi drumul, aceasta trebuie să revină imediat la forma iniţială. Dacă rămâne „strânsă” câteva secunde, este clar că micuţul este deshidratat.

Folosiţi umbrele la plajă
Respectaţi recomandările specialiştilor şi evitaţi sau măcar limitaţi expunerea copilului la soare. În afara cremelor solare, a hainelor pentru plajă sau a şepcuţei, ar fi bine să optaţi şi pentru folosirea unei umbrele. Trebuie ţinut cont însă că umbrela nu vă asigură protecţie totală, deoarece nu vă fereşte şi de razele soarelui reflectate de nisip şi nici împotriva radiaţiilor din atmosferă. În plus, sub umbrela de soare este mai cald şi poate să apară riscul de supraîncălzire a organismului. În concluzie, utilizarea umbrelei de soare trebuie asociată cu o cremă solară. Protecţia oferită de umbrelă este optimă dacă aceasta se fixează cât mai aproape de pământ, se orientează spre soare, şi pe marginile ei se atârnă prosoape de baie.

• Insolaţia poate să apară chiar dacă bate vântul şi nu se simte arşiţa soarelui.