Main menu

header

de Veronica Zărescu

După ce aţi stabilit de comun acord destinaţia de vacanţă, urmează să începeţi pregătirile pentru voiaj. În funcţie de mijlocul de transport ales, trebuie să stabiliţi detaliile bagajelor, mai ales pe cele ale copiilor.

Cu avionul
Rezervaţi şi achitaţi biletele din vreme şi mergeţi la aeroport cu cel puţin o oră înaintea plecării avionului. Pentru bagajul necesar sejurului alegeţi valize de tip troller, care pot fi uşor transportate prin aeroport, iar pentru necesarul permis în avion, adică bagajul de mână, alegeţi obiecte mici şi absolut necesare pe durata zborului, cum ar fi jucăria preferată a copilului, suzeta, biberonul, laptopul, reviste sau cărţi pentru citit.

Cu trenul
La fel ca şi la avion, este recomandat să rezervaţi din timp biletele şi să le ridicaţi măcar cu o zi înainte de plecare. În plus, faţă de necesarul pentru avion, trebuie să luaţi şi apă, o gustare, fructe sau diverse alte gustări. Călătoria cu trenul ar putea fi mai lungă, aşa că vă puteţi orienta şi către mici distracţii în familie, cum ar fi: cărţile de joc, hârtie şi pix pentru „Spânzurătoarea” sau şah cu piese magnetice.

Cu autocarul
Specific acestui tip de călătorie este că trebuie să captaţi atenţia copilului astfel încât să nu dorească să se ridice în mers. Ar fi recomandat un DVD portabil sau o miniconsolă cu jocuri.

Cu maşina
Acest tip de călătorie este cel mai obositor, dar şi cel mai îndrăgit de întreaga familie. Cu toate că şoferul este concentrat tot drumul, există avantajul că puteţi stabili singuri ora plecării, ruta pe care să mergeţi şi numărul opririlor.
Trebuie să ştiţi că legislaţia internaţională prevede obligativitatea scaunului auto pentru copii. Înălţătorul şi centura maşini nu sunt suficiente, pentru că nu oferă protecţie micuţului în cazul unui impact lateral.
Pentru distracţie puteţi instala pe tetieră suport auto pentru DVD portabil, iar cel mic va fi fascinat de desene animate tot drumul.

Luaţi şi trusa medicală!

Orice mijloc de transport sau destinaţie de călătorie alegeţi, nu uitaţi să luaţi şi medicamente pentru îmbolnăviri minore, răni şi arsuri solare. Concret, ar fi bine să aveţi: un termometru, un antitermic (preferabil Paracetamol), ser fiziologic, pansamente, o foarfecă ce are vârfurile rotunde, antiseptice care usucă, o cremă împotriva iritaţiilor şi un filtru solar. În cazul călătoriilor în străinătate se recomandă să faceţi asigurări medicale pentru toţi membrii familiei sau să solicitaţi Casei de Asigurări de Sănătate de care aparţineţi eliberarea cardului internaţional de sănătate, act ce asigură gratuitatea unor tratamente medicale în ţările membre ale Uniunii Europene.