Main menu

header

de Veronica Zărescu

Cea mai mare plăcere a copiilor vara este să se bălăcească în apă la mare sau la piscină. În tot acest timp însă, ei trebuie protejaţi de efectele nocive ale razelor solare.

Plajă până la înroşirea pielii
Insolaţiile sunt semne ale excesului de expunere la soare. Deci, statul la plajă trebuie limitat până la înroşirea pielii, mai ales la copiii care nu au împlinit încă vârsta de 15 ani.
Niciodată nu se expune direct la soare şi fără protecţie un bebeluş mai mic de  2 ani. În plus, chiar dacă ungeţi copilul cu o cremă pe care scrie că asigură un ecran total împotriva razelor solare, nu înseamnă că poate sta foarte mult la plajă. O cremă rămâne totuşi un filtru, prin care pot trece cantităţi mici de raze ultraviolete, aşa că micuţul nu este complet protejat. Cea mai bună recomandare ar fi să folosiţi ecrane solare minerale (de la farmacie). Acestea nu pătrund în piele şi lasă o peliculă albă, protectoare.

Luaţi hăinuţe speciale
Utile şi plăcute, hainele de plajă protejează copilul de efectele nocive ale soarelui. Dacă vreţi să mai lăsaţi copilul în piscină un pic peste ora permisă pentru expunerea la soare, atunci trebuie să aveţi în bagaj un set de haine speciale, pentru protecţie. Sunt confecţionate din material sintetic, asemănător costumelor de baie, au diverse imprimeuri viu colorate şi pot fi uşor îmbrăcate. Calitatea principală a materialului din care sunt făcute aceste hăinuţe este că se usucă foarte repede.
Pentru bebeluşi puteţi găsi costume întregi, dintr-o singură piesă, iar pentru cei mai mari sunt formate, de regulă, din pantaloni lungi şi bluziţă cu mânecă lungă. Ca să fie complet costumul, puteţi achiziţiona şi o şepcuţă specială din acelaşi material, cu protecţie suplimentară la spate. Astfel, cel mic nu va fi expus la soare decât la nivelul feţei şi al extremităţilor.

Crema şi umbrela, nelipsite
Atenţie! Umbrela de soare este un mijloc de protecţie faţă de razele soarelui, dar nu vă poate feri şi de razele reflectate de nisip, şi nici împotriva radiaţiilor din atmosferă. De asemenea, sub umbrela de soare este mai cald şi apare riscul de supraîncălzire, deoarece este mai puţin aer. În concluzie, utilizarea umbrelei de soare trebuie asociată cu o cremă solară. Protecţia oferită de umbrelă este optimă dacă aceasta se fixează cât mai aproape de pământ, se orientează spre soare, şi pe marginile ei se atârnă prosoape de baie.

• Folosiţi creme pentru protecţie solară, chiar dacă cei mici stau sub umbrelă sau poartă hăinuţe de plajă!