Main menu

header

de Veronica Zărescu

Medicul pediatru are un rol activ şi deosebit de important în viaţa copilului. Aşa cum v-am promis în prima parte a acestui articol, vă vom prezenta în acest episod ordinea actelor necesare pentru a beneficia de o consultaţie medicală gratuită.

Consultaţia se poate finaliza cu o reţetă gratuită sau compensată
Să luăm drept exemplu o durere de ureche sau roşu în gât (care sunt şi cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la copiii mici). Un prim pas este să sunaţi la cabinetul medicului de familie şi să faceţi o programare. Consultaţia se poate finaliza cu o reţetă gratuită sau compensată pentru cel mic sau, dacă medicul de familie nu este pediatru şi consideră că este necesară o consultaţie suplimentară, vă poate da trimitere către un medic pediatru sau chiar către un specialist ORL, în funcţie de gravitatea afecţiunii copilului. În cazul în care este nevoie de vreo analiză, cum ar fi exudat faringian sau nazal, trebuie să ştiţi că medicul de familie vă poate da trimitere pentru exudatul faringian gratuit, dar nu şi pentru cel nazal. Această analiză poate fi recomandată numai de medicul ORL-ist dacă vreţi să o faceţi gratis.

Trataţi micuţul numai la specialist!
Deşi este puţin complicat şi implică multe drumuri, important este să trataţi copilul numai după ce a fost diagnosticat de un medic pediatru. Pentru cei care îşi permit financiar să apeleze la sistemul privat de sănătate, este suficient să facă o programare la cel mai apropiat centru medical, la specialitatea de care au nevoie, şi pot merge acolo cu cel mic. Trebuie spus faptul că şi la centrele medicale private solicitările pentru consultaţii sunt numeroase şi se poate ca vizita la medic să fie peste câteva zile sau chiar săptămâni. În cazul în care copilul se simte rău şi face febră vă puteţi prezenta la camera de gardă a celui mai apropiat spital de urgenţe pentru copii şi veţi beneficia pe loc de o consultaţie gratuită. Să nu uităm că puteţi apela şi la Salvare, la 112, asta doar dacă nu vă puteţi deplasa la spital cu cel mic sau dacă starea sa este foarte gravă.