Main menu

header

  Porcuşorii de Guineea sunt rozătoare care au devenit foarte îndrăgite de posesorii de animale de companie. Chiar dacă sunt micuţi şi nu par foarte inteligenţi, aceştia pot fi învăţaţi diverse lucruri, prin repetiţie şi asocierea dintre cauză şi efect, cu ajutorul recompenselor. De exemplu, să vină atunci când sunt chemaţi sau să utilizeze litiera.

  Obişnuirea cu mâna stăpânului
  Atunci când porcuşorii sunt mici sau când au fost ţinuţi numai în cuşcă, ei sunt sperioşi şi nu vin când le întindeţi mâna. Uneori, această experienţă poate fi chiar traumatizantă pentru ei. De aceea este bine ca de câteva ori pe zi, timp de o săptămână, să exersaţi. La început bâgaţi mâna în cuşcă sau în acvariu şi ţineţi-o acolo fără să o mişcaţi. Exersaţi de mai multe ori. A doua zi mişcaţi puţin mâna, iar a treia zi şi a patra introduceţi mâna cu mâncare şi lăsaţi-l pe porcuşor să se apropie. În ziua următoare e bine să îl şi atingeţi puţin şi apoi, în perioada următoare, puteţi face acest lucru urmat de oferirea hranei. Cu timpul, el vă va lăsa să îl şi ridicaţi câte puţin şi apoi să îl transportaţi fără a-l speria.

  Utilizarea litierei
  Scoateţi porcuşorul din cuşcă sau din acvariu şi lăsaţi-l să zburde în libertate zece minute. Puneţi-l la loc în căsuţa lui până îşi face nevoile şi apoi eliberaţi-l din nou şi repetaţi această acţiune atunci când îl vedeţi că îşi caută un loc pentru a urina. Astfel, el va învăţa că nu are voie să îşi facă nevoile în zona externă şi că se poate juca în voie dacă este cuminte, iar dumneavoastră veţi scăpa de petele de pe mochetă.

  Chemarea şi recompensa
  Dacă porcuşorul dumneavoastră are un nume este bine să şi înveţe să vină la comandă. Pentru aceasta, întâi trebuie să băgaţi mâna în acvariu cu ceva bun, să îl strigaţi pe nume, să îl lăsaţi să se apropie şi apoi să îi daţi mâncarea. Repetaţi de opt-zece ori timp de două-trei zile. Apoi scoateţi-l afară din cuşcă şi procedaţi la fel. Veţi observa că micuţul rozător va asocia numele său cu mâncarea şi poate chiar vă va răspunde printr-un chiţăit.

Daniela Purgaru