Main menu

header

  Chow-chow - Căţeluşul-leuşor

  Chow-chow este una dintre cele mai impresionante rase de câini. Frumuseţea sa, aspectul ca de leu şi eleganţa purtărilor îl fac foarte căutat de iubitorii de animale.

  Rasă veche de 4.000 de ani
  Originea acestei rase se pierde în China antică. Dovezi scrise despre el precum şi imagini pictate pe porţelan existând încă din vremea dinastiei Han (206 î.Hr. până la 22 d.Hr.). Însă au fost găsite artefacte ce îl datează cu mult înainte de această perioadă. Se pare că ar fi fost una dintre rasele primitive arctice ce au migrat către Mongolia, Siberia şi China cu peste 2.000 de ani î.Hr. şi se spune că este strămoşul original al raselor Samoyede, Norvegian Elkhound, Pomeranian şi Keeshond.

  Era folosit la vânătoare
  Pe vremuri, câinii din rasa Chow-chow erau folosiţi la vânătoare. De altfel, mărturie a acestui lucru stă o scriere în care un împărat chinez din dinastia T’ang (secolul al VII-lea d.Hr.) deţinea 2.500 de astfel de câini ce îl însoţeau la vânătoare. Mai puţin fericit este însă faptul că în China acest câine a fost crescut pentru blana sa bogată şi pentru carne, considerată o delicatesă.

  Are limba albastră
  Una dintre particularităţile acestei rase este limba albastră/neagră, o caracteristică ce se mai întâlneşte doar la Shar-Pei. O veche şi frumoasă fabulă chinezească spune: „Când Dumnezeu a făcut cerul a scăpat câteva picături din vopseaua cu care îl picta. Chow-chow a venit şi a lins vopseaua căzută şi din ziua aceea are limba albastră”.

  Constituţie robustă
  Chow-chow este un câine de mărime mijlocie, nobil, cu o constituţie robustă, compactă, cu capul puternic şi cu o cută verticală pe frunte. Nasul este negru, mare şi lat, iar botul e potrivit de lung. Ochii sunt mici, migdalaţi, de culoare închisă, urechile sunt şi ele mici, ascuţite, uşor rotunjite, purtate drept. Gâtul este puternic, trupul viguros, pieptul adânc şi lat şi spatele scurt, drept. Picioarele din faţă sunt drepte, medii, iar cele posterioare sunt musculoase şi puternice. Labele din spate sunt asemănătoare cu ale pisicilor (rotunde). Coada stufoasă este purtată rulat deasupra spatelui.

  Poate avea mai multe culori
  Blana este moale, deasă şi poate fi neagră, roşcată, albă sau crem. În zona capului, blana formează o coamă. Există şi o varietate de Chow-chow numită Smooth Chow, cu păr scurt, însă este foarte rară. Înălţimea unui exemplar este de 45-50 cm, iar greutatea poate fi de 20-25 kg (masculi) şi 18-20 kg (femele).

  Încăpăţânat şi independent
  Din punct de vedere al caracterului, despre acest câine se poate spune că nu este foarte sociabil, are o purtare demnă, însă faţă de stăpâni este devotat, mai ales dacă este educat. Chow-chow este un animal încăpăţânat, independent, dar foarte inteligent şi liniştit. Are un psihic sensibil şi nu suportă să fie certat şi, în niciun caz, bătut. Este bun pentru pază şi însoţire.
  Trebuie dresat!
  Este bine să fie dresat de mic, deoarece, în ciuda aspectului său de jucărie, el poate crea probleme serioase în timp dacă nu i se arată clar ce are de făcut şi cine este şeful. Dresajul trebuie să se bazeze pe obedienţă şi socializare cu oameni noi, copii şi câini, în medii şi situaţii diferite.
 
  Blana necesită îngrijire zilnică
  Din cauza blănii sale dese, cu subpăr ca un puf, acest câine trebuie periat des, chiar în fiecare zi, cu perii adecvate. Întotdeauna îndepărtaţi părul mort şi aveţi grijă să nu se încurce cu părul nou. Pentru aceasta sunt necesare două tipuri de perii: rară (tip normal) şi deasă (cu ţepi deşi). Unghiile trebuie, de asemenea, controlate şi tăiate atunci când este cazul, folosind foarfece ghilotină.

Daniela Purgaru