Main menu

header

929 19 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Puține reveniri în prim-planul celebrității au fost mai spectaculoase decât cea a lui Robert Downey Jr. După ani de umbre și controverse, starul din „Omul de oțel” s-a întors pe marile ecrane cu un succes uriaș și pune această evoluție pe seama familiei, a vieții sănătoase pe care o duce și a iubirii pentru animalele de companie, toate salvate din adăposturi, de pe stradă sau din situații dificile.

„Când miroase a pâine proaspătă, atunci miaună ca un nebun”

Robert Downey Jr. se topește după animalele sale de companie. Starul din „Sherlock Holmes” nu și-a ascuns niciodată această iubire, pe care a moștenit-o din familia sa, în care mereu au existat necuvântătoare. Singura diferență este că, spre deosebire de tatăl său, care prefera câinii, vedeta de la Hollywood adoră pisicile. Dar asta nu înseamnă că pe proprietatea din Malibu a actorului nu se află și „cel mai iubit prieten al omului, alături de patrupede din mai multe specii. Obiceiul de a salva animale în suferință a făcut ca Downey Jr. să piardă șirul animalelor pe care le deține. Admiratorii vedetei au fost în extaz când actorul lor preferat i-a prezentat public pe cei doi pisoi adoptați împreună cu soția sa, Susan, și care au fost botezați Montgomery, după marele general american, și D’Artagnan. Cele două ghemotoace de blăniță au devenit imediat membri ai familiei actorului și s-au alăturat unei alte pisici salvate dintr-o situație dificilă, Moly, o felină foarte prietenoasă. Iar în 2017 intra în casa starului motanul Aju, negru ca un mic tăciune. „Era abandonat peste drum de casa noastră și mieuna sfâșietor întreaga noapte. Tot cartierul îl auzea. După ce l-am luat la noi, s-a oprit din strigătele după ajutor. Rareori îi mai aud vocea. Dar când miroase a pâine proaspătă, atunci miaună ca un nebun. Este mare diferență între noi - el știe când să se oprească din mâncat, de asta este mereu zvelt”, povestește Downey Jr.

„Aș face orice pentru aceste scumpe suflete feline. Și mi-aș dori mult să știu sigur că sunt fericite”

929 19 2Despre D’Artagnan, actorul afirmă că are un temperament mai ciudat și că familia nu-și poate da seama niciodată dacă este fericit sau îmbufnat, dar, pe de altă parte, s-a adaptat rapid la prezența celorlalte pisici și își păstrează calmul. Mulți ani reticent la adopții de acest fel, din motive emoționale, starul este astăzi complet schimbat. „Cu ani în urmă nu aș fi dorit animale chinuite în apropierea casei, nici nu le puteam privi, de milă. Acum nu-mi mai imaginez existența fără ele”, spune actorul din „Gothika”. Pe lângă pisici și câini, casa lui Downey adăpostește capre, găini, porci, vaci și alpaca. „Am văzut astfel de vaci în Santa Barbara, ne-au plăcut foarte mult și am adus acasă o pereche. Cât despre găini, nu știu decât numele… cocoșului: Bert”, detaliază starul. Proprietatea actorului este astfel gândită încât să asigure o viață fericită necuvântătoarelor care fac parte din familia starului. Conacul are curți mari cu iarbă, în care animalele trăiesc aproape ca în habitatul lor natural. „Aș face orice pentru aceste scumpe suflete feline, le-aș proteja cu prețul vieții. Și mi-aș dori mult să știu sigur că sunt fericite, pentru că sunt tare greu de descifrat. Nu-mi imaginez viața fără animalele de companie pe care le-am salvat”, spune starul din seria „Răzbunătorii”.

O adevărată grădină zoologică personală: capre, găini, porci, vaci, alpaca…

929 19 3Admiratorii actorului au avut o mare surpriză atunci când au văzut cum trăiesc animalele salvate de Downey Jr. pe proprietatea care are aproape 30.000 de metri pătrați. Unii au comentat că seamănă cu o adevărată grădină zoologică personală, fără cuști, cu exemplare diferite și fericite alergând libere. Proprietatea uriașă include, de asemenea, pășuni îngrădite, mai multe inele de călărie și 12 boxe pentru cai. Starul din „Zodiac” a completat în timp grupul de animale salvate cu capre Pigmee - Trigger, Flash și Memo - plus o capră mai mare, numită Cutie Boots. Ca și cum și-ar dori și mai multe animale, actorul are pe aleile care duc la enorma piscină siluete gonflabile ale unui elefant, unui flamingo și unui pinguin. „Practic, locuiesc într-o fermă cu animale salvate. Când am un scenariu nou, mă uit afară și alpaca se uită la mine și așa intru într-o nouă aventură”, povestește actorul.

Nu mai suportă ideea de a se hrăni cu carne

929 19 4Unul dintre rolurile recente care i s-au potrivit mănușă lui Robert Downey Jr. a fost cel al doctorului Doolittle, din producția cu același nume, în care starul își etalează nu doar abilitățile de actor de comedie, ci și iubirea pentru animale, dat fiind faptul că personajul este un veterinar care poate vorbi cu necuvântătoarele. Mai mult, starul declară că a devenit vegetarian tocmai pentru că nu mai suportă ideea de a se hrăni cu carne. „Acum nu mai mănânc pui. Am o dietă pe bază de plante”, mărturisește actorul din „Chaplin”. Și nu este vorba doar despre hrană - Downey Jr. a înființat fundația numită The Footprint Coalition, care studiază fuziuni între robotică și nanotehnologie pentru a curăța planeta. Decizia starului de a trece la o dietă fără carne este o parte centrală a atitudinii fundației față de mediu, întrucât actorul atât de popular la nivel mondial promovează ideea că producția de animale pentru hrana oamenilor este una dintre industriile care generează cele mai multe deșeuri de plastic în oceane și stimulează schimbările climatice. „Sufăr îngrozitor când văd filme cu cruzime față de animale”, spune Downey Jr.

„Soția mea mă atenționează deseori să nu mai pun pe rețelele de socializare atâtea poze cu pisicuțele noastre, dar sunt irezistibile“ „Dacă aș putea vorbi cu Montgomery, l-aș întreba de ce o trezește pe soția mea în  fiecare dimineață la ora 5:30 și aș încerca să ajungem la o înțelegere“

„Am fost foarte apropiat de câinii tatălui meu“

929 19 5În timpul unui interviu legat de producția „Doolittle”, acordat revistei Parade, vedeta din „Air America” a mărturisit că și-ar dori să poată vorbi cu… o gorilă. De asemenea, a punctat faptul că tatăl său a fost un mare iubitor de animale, în special de câini: „Tatăl meu i-a numit întotdeauna după personalități celebre. I-am avut pe George Washington, Stanley Kubrick sau Preston Sturges. Cel din urmă era un Yorkshire terrier de care am fost foarte apropiat, ca de altfel de toți câinii tatălui meu”. Actorul din „Noapte bună și noroc” a povestit pentru BBC că proprietatea pe care trăiesc astăzi fericite atâtea necuvântătoare cu un trecut chinuit avea dinainte spații destinate animalelor: „Pe de o parte, nu suport locurile goale, fără sens, iar pe de altă parte am o mare slăbiciune pentru animalele salvate, așa că restul a venit de la sine”.