Main menu

header

883 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Proiectele prezentate în cadrul laboratorului inaugural de design Terra Carta, al Prințului Charles al Marii Britanii, au inclus, printre altele, o mască portabilă pentru vitele de fermă, care să neutralizeze metanul în respirația acestora, un binecunoscut poluant.

Se potrivește „comod” în jurul capului animalului

Laboratorul de design Terra Carta, al Prințului de Wales, este o inițiativă care îi invită pe cei mai talentați studenți și absolvenți de design din lume să proiecteze soluții de mare impact și cu costuri reduse pentru natură, oameni și planetă. Din cele 125 de lucrări originale prezentate recent, patru echipe de studenți și absolvenți ai Colegiului Regal de Artă din Londra au fost alese drept câștigătoare. De pildă, Zelp este un startup agricol care își propune să reducă emisiile de gaze nocive, îmbunătățind în același timp bunăstarea animalelor. Cum vitele eliberează cantități uriașe de metan, un gaz cu efect de seră puternic, personalul Zelp a construit un dispozitiv tip mască, ce se potrivește „comod” în jurul capului unei vaci, fără a restricționa mișcarea sau hrănirea animalului, notează Daily Mail. La fiecare expirație, metanul trece printr-un catalizator unde este oxidat, apoi este eliberat în aer sub formă de CO2 și vapori de apă. Tot în domeniul agricol au fost remarcate „păstăile de semințe” fabricate din deșeuri alimentare, care accelerează regenerarea solului de până la zece ori. Practic, aceste dispozitive, care arată ca niște avioane de hârtie, imită procesele naturale și sunt transportate de vânt pentru a acoperi cu semințe selectate de om suprafețe mari, inclusiv terenuri dificile.

Captator de particule rutiere poluante

883 24 2O firmă premiată în cadrul Terra Carta, numită Tire Collective, dezvoltă un dispozitiv în curs de brevetare care captează uzura anvelopelor înainte ca substanțele nocive generate să fie propulsate în mediul înconjurător. Fragmentele din cauciucurile care se uzează în timpul tranzitului rutier reprezintă al doilea cel mai mare poluant din mediu, după plasticul de unică folosință. Aceste particule, unele prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber, călătoresc prin aer și pot fi inspirate de pietoni. Filtrul atașabil propus de startup folosește electricitatea statică pentru a atrage fragmentele din anvelope și a le reține.

Animalele din ferme generează cantități mari de metan, care contribuie major la încălzirea globală - fiecare exemplar produce echivalentul a trei tone de dioxid de carbon pe an

Produs textil carbon negativ

O altă companie care s-a remarcat în proiectul Prințului Charles este Amphibio, care propune Amphitex, o alternativă durabilă și reciclabilă la textilele tradiționale impermeabile, respirabile, utilizate în industria de îmbrăcăminte pentru exterior. Cele folosite în prezent sunt imposibil de reciclat și folosesc multe substanțe chimice dăunătoare, dar noua țesătură va fi fabricată dintr-o combinație de materie primă reciclată și material pe bază de plante, rezultând un produs textil carbon negativ. Prințul de Wales va vizita Colegiul Regal de Artă pentru deschiderea unei expoziții care să prezinte toate aceste proiecte inedite.