Main menu

header

876 24 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

După doi ani de pandemie, cu toate crizele economico-sociale pe care le-a generat această perioadă, una dintre constante a rămas investiția oamenilor în animalele lor de companie. Industriile conexe au înregistrat profituri permanente, care demonstrează că, oricât ar crește costul vieții, dragostea proprietarilor de animale față de prietenii necuvântători nu ține cont de nicio restricție.

Proprietarii preferă să renunțe la vacanțe sau la achiziții

Boom-ul cheltuielilor cu animalele de companie continuă. Retailerul Pets at Home, din Marea Britanie, a declarat pentru BBC că prognozează și în perioada următoare profituri record. Iar cifrele îi susțin afirmațiile: față de 2019, înainte de pandemie, vânzările brandului au sporit cu aproape 30%. „Animalele de companie fac parte realmente din familie. Evoluțiile din domeniu arată că de fapt reducerile din dreptul cheltuielilor pentru prietenii necuvântători sunt ultimele la care recurg proprietarii. Mai degrabă renunță la o vacanță sau la o achiziție pe care și-o doreau, dar pe care o pot amâna. În aceste condiții, suntem pe cale să raportăm un an pandemic cu vânzări și profituri record”, punctează managerul companiei, Peter Pritchard.

Exemplarele nou adoptate au rămas în noile lor cămine

Peste Ocean, lucrurile stau la fel. Creșterea numărului de animale de companie nu este doar o veste bună pentru noii lor proprietari, ci și un impuls pentru economia SUA. Aproape 9 milioane de câini au intrat în casele americane de la începutul pandemiei - un număr echivalent cu populația orașului New York - ceea ce a adus totalul de câini din SUA la 108 milioane, mai precis un exemplar la fiecare trei cetățeni. Și pisicile figurează în acest clasament, alte cinci milioane fiind achiziționate în ultimii ani, ceea ce duce numărul felinelor care trăiesc în casele din Statele Unite la 79 de milioane de exemplare, arată American Pet Products Association. Atente la acest trend, organizațiile de protejare a drepturilor animalelor au realizat statistici care să evidențieze dacă animalele achiziționate pe fond emoțional au și rămas la proprietari după ce aceștia s-au întors la muncă sau restricțiile pandemiei s-au mai atenuat. Din fericire, un studiu al publicației Frontiers in Veterinary Science a relevat faptul că majoritatea câinilor și pisicilor care și-au găsit case noi în timpul pandemiei sunt încă acolo. Bazele de date naționale ale adăposturilor de animale nu au observat o creștere semnificativă a exemplarelor „predate”; 90% dintre câini și 85% dintre pisicile dobândite în timpul crizei sanitare globale au rămas în noile lor cămine.

Factorii principali care conduc la creșterea veniturilor pe piața globală a îngrijirii animalelor de companie sunt prevalența ridicată a diferitelor boli, creșterea activităților de cercetare în medicina veterinară și inițiativele guvernamentale favorabile (raport al companiei de cercetare de piață Reports and Data)

Prioritate la hrană şi sănătate

În Regatul Unit există mai mulți proprietari de animale de companie decât oricând. În martie 2021, Asociația Producătorilor de alimente pentru animale de companie a anunțat că un total de 3,2 milioane de gospodării din țară au achiziționat un nou animal de companie de la începutul pandemiei. „Există o tendință continuă de umanizare a animalelor de companie, proprietarii transmițându-și propriile principii de sănătate și hrană exemplarelor pe care le îngrijesc, cărora le dau prioritate și care au în multe cazuri propriile profiluri pe rețelele sociale. Aceasta este o oportunitate mare pentru cei care oferă servicii pe acest segment”, detaliază Matt Britzman, analist de acțiuni la Hargreaves Lansdown.