Main menu

header

870 24 3de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

O cercetare de dată recentă a pus în evidență faptul că pisicile pot zâmbi din ochi, reacționând astfel la felul oamenilor de a face același gest.

Clipirea lentă cucerește felina

Experții de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, au studiat îndelung reacțiile felinelor de companie și au ajuns la concluzia că, exact ca în cazul oamenilor, un zâmbet prietenos poate contribui în mare măsură la cucerirea unei pisici. Cercetătorii afirmă că au „perfectat” arta de a comunica în acest fel cu felinele - zâmbind din ochi. Psihologii specializați în animale dezvăluie că atunci când oamenii își îngustează ochii, se creează ceva cunoscut sub numele de clipirea lentă - sau „zâmbetul de pisică”. Această acțiune îi face mult mai atractivi pentru feline și adesea acestea returnează gestul oricui îl afișează. Pentru pisici, mișcările de îngustare a ochilor reprezintă modul lor real de a zâmbi, chiar dacă multe rase pot părea să aibă un „rânjet” permanent pe față. „Nu este ușor să studiezi comportamentul natural al pisicii, așa că aceste rezultate oferă o perspectivă rară asupra lumii comunicării pisici-oameni”, explică specialistul Leanne Proops.

Acceptă mai ușor străinii

Studiul britanic a folosit două teste pentru a examina modul în care pisicile reacționează atât la stăpânii lor, cât și la străini, folosind îngustarea ochilor pentru a comunica. În primul experiment, proprietarii de animale de companie folosesc clipirea lentă cu pisica în interiorul propriei case. Rezultatele au arătat că felinele clipesc încet la stăpânii lor după ce primesc acest semnal de la ei. De asemenea, pisicile au… întors clipirea lentă mai des decât atunci când stăpânul nu le-a oferit nicio expresie facială. În al doilea rând de teste, membrii echipei au încercat să comunice cu pisicile fie printr-o clipire lentă, fie printr-o expresie neutră, fără contact vizual. Felinele s-au dovedit mai predispuse să clipească la un cercetător care a făcut același gest privindu-le, acceptând ca persoana străină să se apropie de ele și acceptându-le mâna. „Este grozav să poți demonstra că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel. Este un element pe care mulți proprietari de pisici îl bănuiseră deja, așa că nu am făcut decât să găsim dovezi care să confirme fenomenul”, afirmă expertul Karen McComb.

Clipirea lentă îmbunătățește legătura dintre pisici și stăpânii lor și, de asemenea, poate construi comunicarea și încrederea în procesele de adopție (studiu al Universității din Portsmouth)

Tehnica funcţionează cu exemplare de toate vârstele

Studiul britanic este primul care a investigat experimental rolul clipirii lente în comunicarea pisică-om. „Oricine poate încerca să-și îngusteze ochii la pisica sa, așa cum ar face într-un zâmbet relaxat, apoi să închidă ochii pentru câteva secunde și va descoperi că felina răspunde în același mod”, adaugă McComb. Testele specialiștilor au evidențiat și faptul că această tehnică funcționează cu pisicile de toate vârstele și rasele. Urmare a rezultatelor cercetării, experții au evidențiat că se descoperă astfel mai multe despre abilitățile socio-cognitive ale aces- tei specii mai puțin studiate, dar care există în casele oamenilor într-un număr impresionant de exemplare.