Main menu

header

862 24 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

După nenumărate cercetări, a devenit de notorietate capacitatea pinguinilor de a fi empatici, fideli, foarte devotați și cu anumite comportamente sociale care ar putea fi o lecție pentru mulți oameni. Aceste minunate creaturi ale ghețurilor sunt foarte afectuoase și protectoare unele cu celelalte.

Consolare în vremuri de restriște

862 24 2Fotograful Tobias Baumgaertner a reușit să surprindă în Melbourne doi pinguini văduvi care se consolează reciproc aproape în fiecare seară, îmbrățișându-se și admirând nostalgici priveliștea orașului. Pe lângă emoția pe care a stârnit-o imaginea în toată lumea și faptul că fotografia a fost aleasă câștigătoare în cadrul concursului Ocean Photography Awards 2020, este de remarcat profunda empatie dintre aceste exemplare care nu sunt înrudite, notează BBC. Cei doi pinguini fac parte din colonia St. Kilda Pier din Melbourne, Australia, alături de alte 1.400 de membri ai coloniei, de talie mică, cu înălțimea maximă de 33 de centimetri. Pinguinul alb din imaginea devenită virală este o femelă în vârstă, care și-a pierdut partenerul, și la fel s-a întâmplat și în cazul masculului. „Cele două animale se întâlnesc în fiecare zi, stau îmbrățișate, privesc ore în șir luminile orașului și se mângâie pe spate”, declară Baumgaertner.

Grijă față de semeni

Ca să se poată proteja de frigul aspru al Antarcticii, pentru a-și crește puii și a fi aproape de spațiile de unde își procură hrana, pinguinii trăiesc în colonii foarte asemănătoare cu orașele și satele oamenilor. Aici, toate exemplarele contribuie la binele comun, pinguinii având mare grijă unii de ceilalți, chiar dacă nu sunt înrudiți, știind din instinct că pot supraviețui și prospera mult mai bine dacă manifestă grijă față de toți membrii coloniei. Una dintre particularitățile remarcabile ale acestor „așezări” este faptul că fiecare pinguin are un acces cât mai scurt posibil către „locul de muncă” - sursa de hrană.

Socializare prin joacă și comunicare

862 24 3Aidoma oamenilor, pinguinii se provoacă la activități amuzante și la joacă, pentru a-și întări legăturile de grup. Demn de menționat este faptul că manifestările jucăușe sunt inițiate cu toți membrii coloniei, chiar dacă exemplarele nu sunt parte a aceleiași familii. Practic, pinguinii au relații de prietenie extinse și se implică, alături de mulți semeni, în jocuri de tot felul și în activități care îi mențin în formă și susțin coeziunea coloniei. De altfel, specialiștii au identificat un grad foarte înalt al comunicării în grupurile de pinguini, ceea ce este considerat un element-cheie în construirea unor relații durabile, pentru care aceste animale sunt faimoase.

Responsabilitate pe viață

Atunci când ajung la vârsta matură, pinguinii devin adulți responsabili, atenți la propira familie și, în același timp, la binele celorlalți membri ai coloniei. Atenți, productivi și activi, pinguinii își aleg parteneri pe care nu îi mai schimbă, asigură perpetuarea speciei cu maximă grijă și manifestă un grad de responsabilitate individuală și colectivă care ar putea fi un exemplu pentru multe comunități umane. În special pe direcția creșterii puilor, această specie este renumită pentru protecția deosebită și atenția la detaliu, precum și pentru capacitatea de sacrificiu personal în numele dezvoltării armonioase, în deplină siguranță, a generației următoare.

Pază pentru întreaga colonie

862 24 4Pinguinii se aseamănă mult cu oamenii atunci când vine vorba despre pază și protecție. Pe lângă faptul că își învață puii să privească în toate părțile înainte de a se aventura în afara adăpostului, pinguinii asigură siguranța - și, dacă este nevoie, dau alarma - pentru întreaga colonie, nu doar în ceea ce privește propria familie și prietenii, ci și restul membrilor coloniei. La eficiența acestei atitudini contribuie masiv și rețeaua de suport reciproc, la care pinguinii recurg încă de mici și pe care o folosesc de fiecare dată, notează yourtango.com.

Dragoste în gura mare

Foarte sociali și expansivi, pinguinii nu-și ascund sentimentele de iubire în spatele unor eșafodaje complicate, care pot transmite mesajul opus, ci își strigă dragostea în gura mare, prin zgomote ascuțite și frecvente, care anunță că sunt fericiți, că iubesc și că au găsit partenerul ideal. De-a lungul vieții, în aceste cupluri extraordinare fiecare cântă și dansează pentru celălalt, cei doi petrec timp împreună și manifestă o grijă de excepție pentru puii pe care îi au și pentru dezvoltarea cărora își împart responsabilitățile. Acest comportament are de-a face cu faptul că pinguinii sunt monogami și doar decesul partenerului îi poate determina să caute alt exemplar.

Trec peste certuri, pentru binele comun

862 24 5Aceste minunate animale ale „imperiului înghețat” sunt de o veselie molipsitoare, aproape s-ar putea spune că se amuză, asemenea oamenilor, chiar că râd, într-un fel specific doar pinguinilor. Pe de altă parte, aceste creaturi sunt celebre pentru capacitatea de a se „certa” doar cu motive întemeiate și de a lăsa întotdeauna loc în final binelui grupului. După un conflict, animalele implicate nu țin supărarea față de cei cu care s-au contrat și nu se opresc din a-i proteja inclusiv pe aceștia. Un detaliu al acestei abordări îl reprezintă faptul că niciodată pinguinii nu se iau la harță doar de dragul de a face scandal, întotdeauna episoadele în contradictoriu având o finalitate constructivă. Alteori, exemplarele acestei specii se opresc să admire peisajul din locul în care trăiesc, stând nemișcați ore întregi, cu ochii în zare, în contemplare, aidoma oamenilor care practică… mindfulness!

Pinguinii își mențin reciproc o igienă exemplară, făcând băi dese și curățându-se unii pe alții cu regularitate

Fidelitate fără limite

Pinguinii au renumele de animale extrem de fidele. Pe lângă faptul că se împerechează toată viața cu aceeași parteneră, pe care o cuceresc, exact ca mulți dintre oameni, făcându-i cadouri, pinguinii care și-au găsit perechea își fac cuib în același loc în fiecare sezon și sunt fideli până la sacrificiu puilor care eclozează. Părintele care rămâne să aibă grijă de urmași poate sta flămând mult timp, până când se întoarce de la pescuit partenerul său și abia atunci poate merge să se hrănească. La unele specii, tații clocesc ouăle cu multă abnegație, răbdând de foame perioade îndelungate.