Main menu

header

856 24 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

De când au început să conviețuiască alături de oameni, pisicile s-au dezvoltat în funcție de mediu. Există iubitori de feline de companie care caută rase spectaculoase, care impun prin înfățișare și dimensiuni, dar care să se poată acomoda în apartament ori cu alte animale din casă, după caz. Indiferent de rasă sau de temperament, felinele cu greutate nu lasă pe nimeni nepăsător.

American Bobtail, atentă la emoțiile oamenilor

856 24 2Pisicile American Bobtail sunt rezultate ale unor încrucișări repetate și au apărut în Statele Unite ale Americii în anii 1960. Sunt animale robuste, cu picioarele din spate mai lungi decât cele din față și pieptul puternic. Blana poate fi lungă sau scurtă, cu modele și culori diferite. La maturitate, pisicile din această rasă pot ajunge până la șase kilograme. Aceste feline prietenoase și afectuoase sunt preferate inclusiv de terapeuți, în programele de tratament, pentru că sunt foarte sensibile la emoțiile oamenilor.

Ragdoll își adoră stăpânul

856 24 3Rasa de pisici Ragdoll provine din Statele Unite și se presupune că este înrudită cu faimoasele pisici persane. Cu blana lor lungă și aspectul spectaculos, de bibelou, aceste pisici vin în trei tipuri de colorit - colorpoint, mitted, bicolor - și au minunați ochi albaștri. Ragdoll sunt foarte afectuoase, sensibile și își adoră stăpânul. Pe de altă parte, aceste feline nu sunt deloc agresive și nu le place să fie lăsate singure. Atunci când sunt agresate de alte animale din casă, felul lor timid de a fi le determină să se ascundă. Un mascul Ragdoll poate ajunge să cântărească la maturitate și nouă kilograme.

Ragamuffin, companion la plimbare

Pisicile Ragamuffin sunt teribil de afectuoase și extrem de încântate să își însoțească stăpânii oriunde, așa că pot merge cu plăcere și la plimbare. Aceste pisici vor să-și manifeste în permanență sentimentele față de stăpân, așa că adoră să stea în brațe și să fie alintate. Cei care își doresc un exemplar din această rasă de excepție trebuie să ia în calcul faptul că la maturitate, o pisică Ragamuffin poate avea peste nouă kilograme, ceea ce ar putea face dificil nesfârșitul mângâiat pe care și-l doresc aceste răsfățate feline.

Norvegiana de pădure, un atlet pufos

856 24 4Îmblânzită încă de pe vremea vikingilor, Norvegiana de pădure este o pisică deosebit de frumoasă, cu un cap mic, tipic felin, înconjurat, în sezonul rece, de un guler spectaculos de blană. Această pisică este un monument de echilibru și îi place foarte mult să aibă locul său special, unde din când în când să fie lăsată să se retragă. Cu un accent de sălbăticiune în aspect, foarte activă, adevărat atlet, Norvegiana de pădure este foarte fericită atunci când în jur sunt mai multe persoane. Impozantă, părând chiar mai mare decât este, grație unei blăni de o mare frumusețe, această pisică poate depăși zece kilograme.

Chausie, urmașa directă a felinelor din junglă

856 24 5Despre rasa Chausie se poate afirma că provine în linie directă de la felinele din sălbăticie, aspect care se reflectă pe deplin în imaginea acestei rase de excepție. Blana de lungime medie poate fi neagră, gri sau maro și acoperă un corp de dimensiuni mari, cu picioare lungi și late. Ca temperament, acești uriași ai pisicilor de casă sunt surprinzător de sociabili și nu le place să fie lăsați singuri mult timp, așa cum preferă majoritatea felinelor. La maturitate, Chausie pot ajunge să cântărească și 12 kilograme, așa că va fi o provocare să fie luate în brațe. Pisicile hibrid din prima și a doua generație sunt mari și destul de sălbatice, se aseamănă cu strămoșii lor, dar, începând cu generația a treia, aceste pisici sunt mult mai calme. Foarte inteligentă, Chausie se înțelege cu cei mici și cu alte animale domestice, cu excepția rozătoarelor și a păsărilor, în cazul cărora instinctul de vânător iese la suprafață. Rasă nouă și foarte rară, o pisică Chausie rămâne o provocare pentru orice iubitor de feline.

Siberiana, operă de artă vie în sufragerie

Pisicile siberiene sunt adevărate vedete printre iubitorii de feline, care le apreciază frumusețea deosebită. O astfel de pisică pare o operă de artă vie, cu atât mai mult cu cât este de un calm desăvârșit. Foarte stăpână pe sine, prietenoasă și cu o curiozitate vie, Siberiana are o slăbiciune pentru cei mici, cu care se înțelege foarte bine. În medie, o astfel de pisică atinge zece kilograme, dar sunt masculi care depășesc și 12 kilograme.

Savannah, ghepardul în miniatură

856 24 6Pisică hibrid, provenită din Servalul sălbatic, foarte iubită pentru aspectul său de ghepard în miniatură, Savannah are părul scurt și înfățișarea distinctă a unei sălbăticiuni, care contrastează puternic cu felul său blând de a fi. Nu este foarte mare, ajunge să cântărească șase kilograme, și este foarte scumpă, în principal datorită aspectului său special. Dar în spatele imaginii, iubitorii de pisici vor descoperi multă inteligență, echilibru, o anumită distincție și un temperament curios, sociabil și afectuos. Ca și strămoșul său din sălbăticie, Savannah adoră săriturile, joaca și nu ezită să intre în apă.

Van Turcesc, iubitoarea de… apă

Pisică mare, musculoasă, dar în același timp elegantă și agilă, pisica Van Turcesc a fost alături de oameni din cele mai vechi timpuri. Cu corpul său alb, cu capul și coada colorate diferit, Van are stil, personalitate și un aspect impunător, de felină puternică. La capitolul temperament, aceste exemplare fermecătoare sunt bine echilibrate, sunt afectuoase și istețe, se înțeleg bine cu toți membrii familiei și au unii dintre cei mai expresivi ochi din lumea felinelor de companie. Pe lângă imaginea spectaculoasă generată de colorit, de privire și de blana lor lungă, luxuriantă, aceste pisici se remarcă prin faptul că le place foarte mult apa. Un mascul Van Turcesc poate ajunge la zece kilograme.

O pisică Maine Coon este o combinație de excepție între un aspect impunător, generat de cele 11 kilograme greutate, și un temperament foarte blând, felina fiind afectuoasă deopotrivă cu membrii familiei și cu alte animale din casă

British Shorthair, uriaşul blând şi prietenos

Numite și uriașii blânzi, pisicile din rasa British Shorthair sunt foarte populare printre iubitorii de feline, mai ales pentru cei cu copii. Aceasta este una dintre cele mai vechi rase din Marea Britanie, iar exemplarele de acest tip sunt recunoscute pentru felul lor afectuos de a fi. Sunt pisici robuste, cu blana scurtă, astfel încât nu necesită îngrijire excesivă. La maturitate, un exemplar de British Shorthair poate ajunge să cântărească și opt kilograme. Cu alura lor masivă și ochii de chihlimbar, aceste feline sunt apropiate de oameni aproape ca niște câini.