Main menu

header

de Adrian Barna şi Daniel Şuta

Indiferent că este vorba despre opere caritabile sau, pur şi simplu, despre ajutorul oferit unui străin rătăcit în oraş, se ştie despre oameni că sunt capabili să ofere asistenţă dezinteresată chiar şi persoanelor care nu le sunt apropiate. Acest tip de altruism s-a observat şi în cazul cimpanzeilor, după două studii internaţionale de amploare.

Capabili să renunţe la recompensă pentru partener

Ajutorul necondiţionat nu este văzut decât rareori în natură la specii de animale şi a rămas neconcludent, până recent, în cazul celor mai apropiate vertebrate de specia umană, cimpanzeii. Urmare a observaţiilor îndelungate şi riguroase de pe parcursul a două studii de amploare, derulate de-a lungul a două decenii, s-a putut observa cu certitudine că cimpanzeii sunt perfect capabili să renunţe la ceva bun pentru a asista un alt cimpanzeu, chiar dacă acesta nu face parte din „familie”. Mai mult, obişnuiesc să plece în patrulări pline de riscuri pentru a-i proteja pe cei de acasă, chiar dacă aceştia nu sunt înrudiţi cu ei. „Ambele studii furnizează dovezi puternice în sprijinul teoriei că cele mai apropiate rude ale speciei umane sunt în stare de cooperare, aspect foarte greu de demonstrat în cazul altor specii, cu excepţia oamenilor”, a explicat antropologul Brian Hare, de la Universitatea Duke, din Durham, Carolina de Nord.

Îl răsplătesc pe cel ce se sacrifică

După serii nenumărate de teste efectuate pe patru cimpanzei de la Institutul „Max Planck”, din Leipzig, s-a putut constata faptul că trei dintre primate au sesizat faptul că unul dintre partenerii lor şi-a cedat recompensa pentru a-i ajuta. Cercetătorii au mers mai departe şi au dorit să observe că aceştia au renunţat la o parte din recompensa proprie pentru a-şi răsplăti partenera. „Acest tip de reciprocitate este considerat un reper major al cooperării dintre oameni. Am dorit să confirmăm acest lucru şi în cazul cimpanzeilor. Am fost foarte surprinşi de ceea ce am descoperit. Această dimensiune psihologică a speciei, de a lua în calcul cât a riscat un partener să-l ajute pe un altul, este ceva cu totul inedit”, a punctat antropologul Sebastian Grüneisen. Odată evidenţiat faptul că cimpanzeii sunt capabili să răsplătească altruismul unui membru al speciei, chiar neînrudit, cercetătorii au publicat toate aceste concluzii în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”.