Main menu

header

836 24 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Oamenii dețin și iubesc animale de companie și trec cu vederea micile pozne pe care le fac acestea în jocul lor nevinovat. Dar nu toate necuvântătoarele pe care le îngrijesc oamenii sunt câini sau pisici. Pentru amatorii de specii exotice, provocările sunt mai multe, iar îngrijirea mai specială.

Cameleonii nu suportă să fie manipulați

836 24 2Animale fascinante, cameleonii sunt adevărate vedete ale comerțului mondial cu specii exotice, în special pentru coloritul extraordinar și expresivitatea accentuată. Pe de altă parte, însă, un cameleon are nevoi foarte speciale, necesită un mediu unic și relativ dificil de întreținut, iar majoritatea exemplarelor nu suportă să fie manipulate, așadar una dintre bucuriile deținătorilor de animale de companie, mângâierile și apropierea fizică de acestea, sunt cvasi-inexistente în cazul cameleonilor. Așadar, creșterea acestei specii este destinată cunoscătorilor, celor care nu intenționează să interacționeze prea mult cu animalul și care să le asigure acestor exemplare nevoile lor foarte speciale.

Păianjenii Lumii Vechi, veninoși și imprevizibili

836 24 3În timp ce speciile exotice, de regulă uriașe, de păianjeni americani, se pot dovedi animale de companie mai plăcute și mai ușor de îngrijit decât și-ar imagina cei care sar în sus când văd un astfel de exemplar, cu totul altfel stau lucrurile în dreptul păianjenilor uriași ai Lumii Vechi - mai precis din alte locuri ale planetei. Complet nerezonabile la „cerințele” oamenilor, neprietenoase, cu o atitudine defensiv-agresivă pregnantă, aceste specii reacționează fulgerător și au un venin mai puternic decât tarantulele americane. În aceste condiții, achiziționarea unui astfel de păianjen pe post de animal de companie trebuie să fie o decizie foarte bine asumată și documentată, în așa fel încât exemplarul să nu reprezinte un pericol pentru proprietar și nici omul să nu fie un risc pentru păianjenul care poate deveni „violent”.

Șerpii au nevoi legate de spațiu și umiditate

836 24 4Oricât ar suna de straniu, pe tot parcursul secolului XX, cu prelungire în noul secol, șerpii, veninoși sau constrictori, au reprezentat o țintă predilectă pentru mulți amatori de animale de companie exotice. Fascinanți, retrași și aparent inofensivi, șerpii sunt o specie cu nevoi atât de speciale în captivitate, încât acest trend ar trebui inversat rapid. Chiar dacă a fost vorba despre cazuri în care reptilele au ucis proprietarii care nu au știut să le manipuleze sau aceștia au regretat atât de mult alegerea, încât, pentru a nu se apropia de „achiziție”, au lăsat animalele să moară de foame, șerpii, în special cei cu potențial letal, trebuie lăsați în seama specialiștilor. Dacă, însă, se optează pentru acele specii care au demonstrat în timp că se pot adapta - șarpele de porumb, pitonul regal, șarpele de lapte sau Boaedon - creșterea și îngrijirea acestor animale devin o plăcere pentru iubitorii de șerpi, nevoile acestor reptile fiind specifice, mai ales de spațiu și grad de umiditate, dar relativ simple.

Peștișorii aurii pot crește la nesfârșit

836 24 5În jurul peștișorului auriu s-a creat legenda că este un animal foarte ușor de întreținut, că poate fi un companion al copiilor încă nepregătiți pentru un câine sau că este ușor de îngrijit și poate fi o alegere potrivită pentru cei foarte ocupați. Nimic mai departe de adevăratele nevoi ale peștișorilor aurii. Aceste animale au nevoie de un climat foarte special în acvariu, au cerințe legate de apă specifice, care trebuie bine documentate înainte de a se achiziționa un astfel de exemplar și mai ales trebuie ținut cont de faptul că un peștișor auriu crescut în condiții corespunzătoare „uită” să se oprească din crescut și poate ajunge să nu mai încapă nici într-o... toaletă - în care de regulă ajung din greșeală multe dintre aceste achiziții. Așadar, micul peștișor auriu este o responsabilitate în toată regula, cere timp, atenție și condiții optime și nu este destinat celor care vor un animal de companie dintr-o simplă toană.

Centipedele gigant nu trebuie scăpate în exterior

836 24 6Pentru amatorii de senzații foarte tari, care sunt dispuși să achiziționeze un spațiu bine închis, din care să nu se poată scăpa, și sunt capabili să rămână într-o alertă continuă vizavi de animalul de companie, centipedele gigant pot fi o achiziție spectaculoasă, dar care dă fiori. Creaturi interesante, dar terifiante, destul de populare în comerțul cu animale de companie exotice, centipedele gigant pot fi îngrijite și păstrate relativ ușor, dar au câteva reguli foarte stricte: mediul în care stau nu poate permite acestor animale să scape niciodată și trebuie, în același timp, să se respecte anumite grade de umiditate. Hrana, firește, este una specială, iar atenția la animalul din casă trebuie să fie constantă. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, oricine se poate desfăta cu imaginea extraordinară a acestor creaturi uriașe, cu colți înspăimântători, masivi și foarte veninoși, care privesc oamenii din spatele unui perete de sticlă.

Dihorii trebuie antrenați

836 24 7Adorabile, inteligente, curioase, extrem de sociale, aceste creaturi minunate pot trăi până la un deceniu și sunt de fapt o specie de nevăstuici domesticite. Animale de companie tot mai căutate, dihorii vin în viața proprietarilor cu o serie de provocări speciale. În primul rând, au nevoie de investiții serioase la capitolul hrană, întrucât dieta lor carnivoră impune exigențe mari. De asemenea, dihorii au un temperament deseori agresiv, așa că trebuie antrenați cu exerciții specifice, au nevoie de timp de joacă, de un spațiu mare și de socializare cu proprietarii. Aceste animale pot fi companioni de excepție dacă ajung în mâinile potrivite, la persoane care nu le achiziționează doar pentru că așa este la modă, dar care în schimb știu că natura jucăușă și simpatică a unui dihor trebuie strașnic strunită.

Păsările de pradă - bufniță, vultur, șoim - au șanse minime să supraviețuiască în captivitate și pot muri subit chiar dacă un proprietar îndeplinește toate cerințele foarte speciale pe care le au aceste specii

Papagalii cer timp şi atenţie la dietă

Foarte social și inteligent, papagalul necesită, în general, o mulțime de timp și atenție și, spre deosebire de credința generală, îngrijirea acestei păsări o depășește de departe pe cea a unui câine. Dieta papagalului este una extinsă și stomacul său este sensibil - orice greșeală îi poate face un rău enorm. Pe de altă parte, papagalii necesită mult din timpul proprietarului și se atașează de oameni. În plus, aceste păsări nu pot fi menținute în cușcă prea mult. Dar cu această libertate pot veni și neplăceri, așa că stăpânii de papagali ar trebui să fie pregătiți să lase pasărea să zboare în casă și să interacționeze cu aceasta. Pe lângă ignorare, papagalii nu suportă zgomotul puternic și se stresează ușor, așa că mulți dintre cei aflați în casele oamenilor abia apucă să trăiască jumătate din cât ar trebui.