Main menu

header

822 24 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Papagalii sunt ființe drăgălaşe, sociabile, care necesită o îngrijire permanentă. Pe de o parte, au nevoie de grijă și atenție, ca și de afecțiune, iar pe de altă parte, oferă satisfacțiile unei relații cu totul speciale, bazată pe o comunicare unică. Dacă ați decis că doriți să adoptați un astfel de companion, iată câteva secrete ale unei conviețuiri pline de bucurii.

Alegeți un exemplar vesel și energic

822 24 2Înainte de a adopta un papagal, trebuie să vă gândiți foarte bine cât de implicat în această relație specială urmează să fiți și mai ales dacă este un angajament pe termen lung, întrucât un papagal poate trăi și 60 de ani. De asemenea, dată fiind sociabilitatea notabilă a acestor păsări, nu este recomandat ca o astfel de adopție să se facă în urma unui impuls, întrucât pasărea nu va suporta s-o abandonați ulterior. Primul pas este alegerea animalului, de preferință dintr-un magazin autorizat, unde personalul este bine instruit. Optați pentru un papagal vesel și energic, căci acestea sunt semne că pasărea nu are probleme de sănătate. După ce v-ați decis asupra exemplarului, interesați-vă despre vârsta și obiceiurile sale și luați în calcul achiziționarea unei perechi, pentru că, în general, papagalilor nu le place să trăiască singuri. De asemenea, dacă, de exemplu, sunteți interesați de capacitatea papagalului de a vorbi, asigurați-vă că pasărea aleasă are acest potenţial. Cei mai populari „vorbitori” sunt peruşii, dar nu toţi pot ajunge să vorbească.

Oferiți-i adăpost spațios într-un loc luminos

Papagalul nu necesită foarte mult spațiu, costurile de întreținere sunt mult mai mici decât în cazul altor animale de companie, iar dacă sunteți pregătiți să le oferiți afecțiune și puțină grijă, aceste păsări minunate vă vor răsplăti din plin, prin gesturi mici, dar pline de tandrețe, întrucât papagalii se atașează de oameni. Câteva reguli de îngrijire sunt foarte importante pentru ca pasărea să rămână sănătoasă și fericită. În primul rând, fiind sensibil la frig, este bine ca papagalul să nu fie ținut într-un spațiu rece sau în calea curenților de aer. Colivia trebuie amplasată într-un loc luminos și ferit, să fie spațioasă și primitoare, astfel încât pasărea să se simtă bine în interior. De asemenea, papagalii au nevoie mereu de hrană proaspătă și apă curată, întrucât felul în care este hrănită pasărea se va reflecta rapid în starea sa de sănătate. Un papagal se hrăneşte cu seminţe, mei, nuci, dar și cu verdeţuri proaspete, salată, fructe. Asigurați-i zi de zi apă proaspătă și hrană cât mai diversificată, care se poate achiziționa din petshop, unde, de altfel, există și tot felul de suplimente nutritive, pentru ca drăgălașa pasăre să rămână permanent în formă.

Socializați cât mai des

822 24 3Deși un papagal nu ocupă mult spațiu în cămin, acesta necesită îngrijire mai mereu, iar acest aspect începe cu achiziţionarea unei colivii suficient de largi. Totodată, este imperios necesar să socializați cât mai des cu pasărea, să-i verificați starea și eventual să exersați împreună mici tehnici de dresat, pentru că este una dintre cele mai inteligente păsări și adoră jocurile. Odată ce ați decis că pasărea vă va satisface cerinţele, gândiți-vă dacă le puteți satisface pe ale sale. Anumite specii de papagali sunt pretenţioase şi au nevoie să interacţionați cu ele şi să le dresați în mod regulat. Nu este indicat să lăsați papagalul uitat numai în colivie sau să nu vorbiți deloc cu el, întrucât, dacă nu primește afecţiune, va suferi și acest aspect afectiv se va vedea imediat în starea sa de sănătate. Pe de altă parte, cu cât comunicați mai mult cu pasărea, cu atât îi veți câștiga încrederea și afecțiunea, veți vedea cum se apropie tot mai mult și se atașează tot mai strâns - dacă la început va fi reticent și retras, ulterior, papagalul va începe să comunice și să facă mici gesturi de apropiere.

Dieta potrivită garantează sănătatea și longevitatea

Necesitățile nutritive ale papagalului pe care tocmai l-ați adus acasă sunt foarte importante. Multe specii, de exemplu, au nevoie de o dietă cu conţinut scăzut de fier, iar acest lucru trebuie știut dinainte, întrucât, în general, dietele bazate pe seminţe pot să nu se dovedească suficiente. Așadar, atunci când v-ați decis asupra exemplarului pe care ați dori să-l adoptați, este bine să aflați de la vânzător dacă pasărea respectivă are deja regimul alimentar recomandat și care este acesta, ce particularități prezintă. În caz contrar, pasărea va trebui convertită la regimul corect, iar acest demers se poate dovedi dificil, mai ales dacă papagalul a ajuns la o anumită vârstă. Totodată, atunci când alegeți un exemplar, verificați-i dinainte starea de sănătate - la început, asigurați-vă că pasărea are ochii limpezi şi strălucitori, că penele sale sunt curate şi fără pete şi că pare vioaie şi receptivă. Apoi, este foarte important ca într-un răstimp cât mai scurt să stabiliți un examen complet la un medic veterinar, pentru o verificare temeinică.

Dacă papagalul, deși este foarte bine îngrijit, pare apatic, trist și starea nu se ameliorează, trebuie dus la medicul veterinar!

Peruşul, un prieten pe viaţă

822 24 4Peruşii sunt printre cele mai apreciate păsări de companie, grație unui cumul de calități. Dacă ați ales să adoptați un peruș, este nevoie să țineți cont de anumite nevoi speciale ale acestei păsări, care vă va răsplăti cu ghidușii, drăgălășenie și, poate, și cu câteva cuvinte. În primul rând, odată adus acasă, perușul devine membru al familiei și are nevoie să fie „băgat în seamă” în fiecare zi. Pe lângă nevoile care țin de hrană și de curățenie, perușul cere atenție, joacă, socializare. De asemenea, pasărea nu va tolera foarte bine desele schimbări de domiciliu, modificările de trai ale oamenilor de care depinde sau călătoriile pe care le face „stăpânul”, dacă acestea sunt foarte lungi. Chiar sociabili cum sunt, perușii se pot dovedi și foarte încăpățânați, având o personalitate puternică - dacă sunt lăsați afară din cuşcă, vor căuta să socializeze direct, vor ciuguli tot ce găsesc și, cum nu prea se pot dresa, curăţenia după aceste accese de răsfăț va fi treabă serioasă. De asemenea, la anumite intervale, peruşul va emite diferite sunete minute la rând, iar acest aspect poate crea probleme dacă stăpânul lucrează de acasă ori dacă în camera alăturată se află un bebeluș. Dar, dacă aveți grijă de el și mai ales îi luați o pereche, perușul se poate dovedi un fermecător și vesel prieten pe viață.