Main menu

header

816 28 1de Simona Soare Ghișea şi Silviu Ghering

La salonul de înfrumusețare, animăluțele au parte de cea mai atentă îngrijire, de la tuns și coafat, până la tratamente SPA și aplicare de unghii false, în funcție de preferințele stăpânului. La finalul procedurilor, răsfățatele patrupede pot arăta chiar și precum personajele din desene animate. Frizerul canin Claudia Camberea (medalion, număr de telefon: 0724.881.333) consideră că frecvența tunsului este dată de specificul rasei. Astfel, Bichonul, Caniche-ul și Yorkshire-ul se tund și se coafează regulat, la maximum două luni. Acest lucru îi menține fresh și previne tendința părului de a se încurca.

„Contează felul în care îl abordați”

- Cât de dificil este să tunzi căței?

- Atât timp cât faci meseria aceasta cu devotament și pasiune, niciun cățel nu mai pare dificil de tuns. Desigur, mai sunt și excepții, dar până și cei mai nărăvași ajung să se bucure în final de o experiență plăcută.

- Cât contează noțiunile de psihologie canină în această profesie?

- Este esențial să se creeze o legătură încă de la prima vizită a cățelului, ca acesta să se simtă cât mai relaxat. Primele ședințe sunt cele care vor forma comportamentul câinelui pe viitor, așa că eu încerc să-i câștig încrederea cu o atitudine calmă. Trebuie să știți cum să vă comportați, ca să-i faceți acomodarea cât mai ușoară într-o situație destul de delicată. Ajută să rămâneți tăcuți și blânzi. Cățelul ne simte emoțiile și se mulează pe comportamentul nostru. Un câine agresiv sau agitat nu o să fie 100% fericit de toaletaj, dar felul în care îl abordați contează. Dacă vă este frică de el sau vă simte agitați, îi transmiteți asta și riscați să vă muște.

„Este importantă menținerea blăniței la o lungime ușor de întreținut”

816 28 2- Cum se comportă cățeii imediat după ce sunt tunși? Îi simțiți mai fericiți?

- Toaletajul este o procedură ce îi obosește într-un sens bun. Ei au un lucru de făcut, acela de a-și păstra calmul, ca să fie răsfățați de noi. La sfârșit, se simt fericiți, pentru că și pielea lor are nevoie să respire și să fie curată, deci simt un confort în plus. Faptul că și-au consumat energia îi liniștește. Probabil că merg acasă și dorm câteva ore bune, iar atenția pe care o primesc din partea stăpânilor e un fel de recompensă.

- Ce tunsori recomandați pentru sezonul rece?

- În funcție de rasa câinelui și de textura blănii, recomand tunsul mai lung pentru vremea rece, chiar tunsul din foarfecă, specific fiecărei rase. Pe corp pot rămâne până la cinci centimetri de blăniță. Vara recomand să rămână un minimum de un centimetru pe corp, pentru a proteja pielea de razele solare, blana având rol de termoreglare.

- La ce perioadă recomandați ca patrupedul să fie tuns? De ce?

- La rasele cel mai des întâlnite (Bichon, Yorkshire, Shih Tzu, Pudel) se recomandă tunsul la o lună sau două. Câinele se tunde pentru a-i asigura un confort corespunzător, indiferent de anotimp. Este importantă menținerea blăniței la o lungime ușor de întreținut, pentru a evita nodurile.

„Părul tuns cu mașina poate crește neuniform sau superficial, deci este contraindicat”

- Toate rasele de câini se tund?

- Cu siguranță nu. Sunt câini cu blana dublă sau combinată, cum ar fi Husky, Samoyed, Chow-Chow, Pomeranian, Golden Retriever, care au nevoie de vizite regulate la salon, pentru îndepărtarea blănii care năpârlește, prin periat de la rădăcină. Părul tuns cu mașina la aceste rase poate crește neuniform sau superficial, deci este contraindicat. În afara faptului că arată ca și cum ar avea o boală de piele, cățeii nu își vor mai putea regla temperatura corpului. Nici câinii cu blana scurtă nu se tund, însă au nevoie de periat. Cosmetizarea patrupedelor contribuie nu doar la aspectul lor estetic, ci și la starea de bine a acestora.

- Ce cosmetice folosiți?

- În primul rând, șamponul este în funcție de culoarea și textura firului de păr, pentru intensificarea culorii, pentru piele sensibilă sau pentru spălare frecventă. Important este și balsamul care hidratează firul de păr, lăsându-l mătăsos și ușor de pieptănat. De asemenea, apelez și la tratamentele de blăniță ce se aleg în funcție de anumite criterii, la spray-ul antistatic pentru volum și păr ușor de pieptănat. Crema pentru lăbuțe previne uscarea pernițelor și le hidratează. Desigur, există o mulțime de produse de styling pentru căței: vopsea, ojă, unghii false, în funcție de ce își doresc și stăpânii.

„Stilul Asian Fusion se află în tendințe în momentul de față”

816 28 3- Care sunt tunsorile și coafurile la modă?

- În opinia mea, moda în privința tunsorilor și coafurilor pentru căței este dată și de rasa care este în vogă în momentul respectiv. Aș spune că stilul Asian Fusion se află în tendințe acum și se potrivește mai multor rase. Acesta a luat naștere în Japonia, Coreea și China. Prin acest stil, frizerul obține un aspect similar cu cel al personajelor din desene animate. Cățeii pot semăna și cu ursuleții de pluș.

- Care este cea mai inedită tunsoare pe care ați realizat-o?

- Ultima tunsoare mai specială pe care am realizat-o a fost a unui cățeluș Doodle, al cărui proprietar a dorit stilul Puppy Cut. Botul rotund și urechiușele scurte i-au scos în evidență ochii migdalați și calzi. Desigur, rezultatul a fost peste așteptările proprietarului.

- De ce este important ca stăpânii să își aducă la salon cățeii și să nu încerce să îi tundă singuri acasă?

- Un salon profesional de frizerie canină dispune de toate resursele necesare pentru un ritual perfect de îngrijire a blăniței și a pielii. Alegerea unui salon de cosmetică canină aduce o serie de avantaje, atât pentru patruped, cât și pentru stăpânul acestuia. Experiența unui frizer canin depășește îngrijirea pe care un stăpân o poate realiza acasă. Cosmetizarea unui câine mare, de asemenea, poate fi un proces foarte dificil de realizat acasă.

„Pentru un întreg răsfăț, ce cuprinde tuns, spălat, curățat urechi, coafat, parfumat și tratament pentru blăniță, prețul este în medie de 170 de lei“

„Coafatul scoate animăluţul în evidenţă“

- Ce contează cel mai mult într-o expoziție canină?

- Când vine vorba despre expoziții, frumusețea și realizarea tunsorii și a coafurii sunt cele mai apreciate. Coafatul are un rol extrem de important, scoate animăluțul în evidență. Asta implică o blană frumoasă, aranjată corespunzător, în funcție de standardul rasei. La final, toaletajul canin poate face diferența între un campion și un cățel tuns și coafat corect.

- Ați avut căței pe care i-ați coafat pentru o astfel de expoziție?

- Am pregătit câțiva căței pentru expoziție, însă fiecare crescător își dorește să își stilizeze câinii singur, deoarece fiecare rasă este diferită și există un standard strict când vine vorba despre coafatul unei rase.

- Tundeți și pisici?

- Da. Pisicile au nevoie de o îngrijire corespunzătoare. Cele de exterior nu ar trebui tunse niciodată, însă cele care stau numai în casă se tund dacă proprietarul nu are timpul necesar pentru a le oferi ședințe zilnice de periat.