Main menu

header

813 24 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Din momentul în care omul a domesticit lupul, cu circa 20.000 de ani în urmă, câinele i-a devenit prieten devotat și s-a „umanizat” până într-acolo încât astăzi aceste minunate patrupede au ajuns să îndeplinească tot felul de „funcții”, unele dintre acestea depășind capacitățile normale ale necuvântătoarelor.

Asistenți ai copiilor în tribunal

813 24 2Dacă pe de o parte a depune mărturie într-un proces poate fi un moment foarte stresant pentru un copil, pe de altă parte, toată această gamă de emoții negative poate fi semnificativ atenuată de prezența unui câine în boxă, alături de micuțul care povestește. Potrivit experților în psihologie, atunci când un câine stă lângă copilul stresat de toate privirile adulților serioși ațintite asupra sa, sentimentul de intimidare scade foarte mult, iar micuțul se simte mult mai în largul său. Performanțele câinilor antrenați pentru această misiune sunt atât de încurajatore, încât ptrupedele sunt deseori folosite pe tot parcursul procesului judiciar care implică un copil, de la ancheta polițienească la derularea înfățișărilor în instanță.

„Fratele” Carmelo, din Bolivia

813 24 3În religia creștină, câinele este omniprezent, vechile scrieri și icoanele atestând această legătură dintre oamenii cu vieți sfinte și companionii lor necuvântători. Această simbolistică s-a perpetuat, unul dintre exemplele cele mai relevante fiind prezența în calitate de călugăr a unui Schnauzer, Carmelo, într-o biserică din Bolivia. Din momentul în care „fratele” Carmelo a apărut într-o variantă de costum de călugăr, a făcut senzație pe internet și printre credincioși, cucerind pe toată lumea, inclusiv pe copii. Această „misiune” nu face decât să confirme cuvintele Papei Paul al VI-lea, care spunea că „într-o zi ne vom reîntâlni cu câinii noștri în eternitatea lui Hristos”.

Căutători de trufe

Alimente scumpe, prețuite pe toată planeta, trufele sunt comori ale naturii mai greu de găsit, datorită relației simbiotice cu arborii și a ciclului lor complex de viață. Ca urmare, pentru a le depista, oamenii le-au încredințat câinilor această sarcină, grație mirosului excepțional al necuvântătoarelor și mai ales capacității de a fi dresați să nu le… mănânce, așa cum fac porcii care găsesc trufe. Utilizarea câinilor pentru această activitate merge până acolo încât unele exemplare cu calități remarcabile sunt învățate să distingă aroma prețioaselor ciuperci la câteva zile după naștere, iar unele rase au fost direcționate strict pentru acest „job”, cum este cazul câinilor Lagotto Romagnolo.

Recuperatori de mingi

813 24 4Se știe de când lumea că un câine este foarte pasionat de a aduce mingea cui i-o aruncă. Așa a apărut un tip de preocupare specială pentru câini, care s-a transformat într-un adevărat „job”: aducerea mingilor pe terenurile de tenis. O demonstrație a fost făcută în Brazilia, în cadrul unui turneu care a inclus câțiva câini luați de pe străzile din Sao Paulo și care au avut misiunea de a înlocui temporar copiii de mingi. În spatele ineditului spectacol a existat, totuși, un scop nobil: tentarea spectatorilor de a adopta exemplarele respective. Chiar dacă s-a întâmplat ca animalele să distragă atenția spectatorilor, scopul inițial a fost atins de fiecare dată, câinii incluși în această acțiune găsindu-și stăpâni imediat.

Protectorii artelor

Primul gând care vine în minte atunci când ne gândim la câini ca protectori ai pieselor de artă este prezența animalelor în fața vitrinelor, dar aceste necuvântătoare de excepție au și joburi mult mai subtile. Astfel, la Muzeul Artelor Frumoase din Boston, câinele Riley are misiunea de a detecta nenumăratele amenințări microscopice care pot afecta prețioasele lucrări. Astfel, exemplarul depistează mucegaiul, rozătoarele, moliile, tot felul de dăunători imperceptibili pentru oameni, care pot pătrunde în cele mai bine păzite spații, cu efecte devastatoare. Riley miroase tot ce nu este în regulă și a fost antrenat de foarte mic să nu distrugă și operele de artă atunci când apare un agresor, ci doar să dea alarma.

Companioni „antidepresie” ai gheparzilor

813 24 5La fel ca în cazul oamenilor, pentru care fac minuni atunci când apare depresia generată de singurătate, câinii se pot dovedi foarte importanți în grădinile zoologice care adăpostesc gheparzi. Această felină excepțională, creată de natură pentru sprintul magnific din sălbăticie, intră deseori în tristețe cronică atunci când este închisă într-un spațiu delimitat. Aici intervin câinii, care reușesc să se împrietenească cu gheparzii, le țin companie și le alină singurătatea. De asemenea, câinii îi ajută pe gheparzi să nu se mai simtă anxioși și ame- nințați atunci când grupuri mari de oameni se apropie de gardurile țarcurilor, iar felinele, obișnuite din instinct să se ferească, nu au unde să se ascundă.

Experți în diagnostic medical

813 24 6O modalitate remarcabilă prin care câinii sunt capabili să salveze viețile oamenilor este extraordinara lor capacitate de a „diagnostica” prezența unor boli. Înainte de apariția unor simptome, așadar în stadii incipiente, există exemplare canine care pot depista prezența cancerului sau a altor afecțiuni într-un organism, doar prin detectarea schimbărilor de miros ale stăpânilor sau pacienților. Unul dintre cele mai remarcabile astfel de nasuri „expert” în diagnostic este cel al cățelușei Daisy, care din 600 de mostre a identificat 550 de persoane cu cancer, inclusiv propriul stăpân. „Daisy a început să mă miroasă insistent în zona pieptului și a făcut tot posibilul să dea o alarmă care m-a trimis la medic. Aveam un cancer de sân incipient și, dacă nu ar fi fost cățelușa, l-aș fi descoperit mult mai târziu, probabil într-un stadiu fatal”, își amintește proprietara lui Daisy. Pentru toată activitatea sa medicală, cățelușa a primit, în anul 2014, Medalia „Blue Cross”, acordată în Marea Britanie animalelor cu merite excepționale în diverse domenii umane.

În localitatea Idyllwild, din California, primar este câinele Maximus Mighty-Dog Mueller al II-lea, care nu are opoziție locală

Paznicii micilor pinguini

Instinctul protector al câinilor s-a dovedit esențial într-o încercare de salvare a unei specii. În sudul Australiei, în Middle Island, există o colonie de pinguini pitici foarte rari, complet lipsiți de apărare, care ajunseseră în pragul extincției din cauza atacurilor masive ale vulpilor, care ajungeau ușor pe insulă de fiecare dată când mareea scădea suficient de mult. În doar două nopți, vulpile au exterminat 360 de pinguini, ceea ce i-a determinat pe conservaționiști să recurgă la câiniii care au avut misiunea de a apăra colonia. La zece ani de la debutul acestui proiect, nu s-a mai înregistrat niciun deces violent printre pinguini.