Main menu

header

792 24 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Prădător de top, orca este unul dintre puținele mamifere care intră la menopauză. Un studiu recent a pus în evidență și de ce se întâmplă acest lucru: bunicile acestei specii trăiesc mai mult în beneficiul nepoților.

Transmite informații cruciale despre hrană și supraviețuire

Orice bunică orca susține, prelungește și asigură supraviețuirea nepoților. Potrivit experților de la Universitatea York, din Marea Britanie, care au studiat populațiile de orci din Pacific, tinerii speciei care au bunici în viață au șanse mult mai mari de supraviețuire. De altfel, s-a constatat că în lipsa „bătrânelor” clanului, puii riscă moartea în mult mai mare proporție încă din primele luni de viață. Explicația experților rezidă în sistemul matriarhal al orcilor și, de asemenea, în faptul că viața mai lungă permite transmiterea unor informații cruciale despre hrană și supraviețuire, precum și apărarea și ghidajul pentru pui pe care le oferă „senioarele” familiei. „O bunică orca poate oferi un ajutor neprețuit puilor, mai ales în perioadele dificile”, explică ecologistul Dan Franks, autor al cercetării.

Bunicile ajung și la 90 de ani

Familiile de orci sunt alcătuite de regulă din circa 40 de indivizi, care rămân împreună toată viața, chiar dacă își caută parteneri în alte grupuri, pentru a evita consangvinizarea. Dar diferența dintre speranța de viață a femelelor - care trăiesc până la 90 de ani, dar nu se mai reproduc după 40 de ani - și a masculilor, care ajung până la 50 de ani, este de natură să explice rolul bunicilor în interiorul familiei. „Moartea unui astfel de exemplar are un impact major asupra familiei. Abia am început să deslușim rolul crucial pe care îl au aceste bunici în clanurile de orci și ce pot face ele pentru supraviețuirea și experiența nepoților”, adaugă expertul Janet Mann, de la Universitatea Georgetown, din Washington.

Experții folosesc datele studiului și ca pe o unealtă în sprijinul conservării naturii, întrucât, chiar dacă nu este pe cale de dispariție, orca înregistrează un declin numeric evident - se estimează că specia va dispărea din apele britanice în orizontul anului 2100