Main menu

header

764 25 6de Călin Popa şi Eduard Popa

Una dintre calitățile ieșite la iveală recent de care dau dovadă „cei mai buni prieteni ai oamenilor” este aceea de a stimula plăcerea lecturii în cazul copiilor.

Mai interesați de lectură

În era ecranelor inteligente, pare a fi tot mai greu să fie învățați cei mici să se bucure de cărți și de lectură. Dar un studiu recent, derulat la Universitatea British Columbia, a pus în evidență faptul că acest obicei benefic este stimulat atunci când în prezența celor mici se află un câine. „Studiul nostru relevă faptul că un copil este mai motivat să continue lectura și chiar să deslușească pasajele mai dificile atunci când în încăpere se află un câine. De asemenea, cei mici s-au declarat mai interesați de ceea ce citeau”, detaliază cercetătorul Camille Rousseau. De altfel, potrivit unor cercetări anterioare, copiii care învață să citească simt adesea mai puțină anxietate în jurul animalelor decât în jurul altor persoane.

Cei mici se îmbolnăvesc mai rar

Beneficiile în dreptul copilului care crește alături de un câine nu se limitează la plăcerea de a citi. Potrivit unui studiu făcut la Spitalul Universitar Kuopio, din Finlanda, bebelușii care trăiesc alături de câini în primul an de viață au mai multe șanse să evite afecțiuni și infecții respiratorii decât cei care nu au câini alături de ei, întrucât patrupedele prezintă o expunere mai mare la germeni, crescând capacitatea sistemului imunitar al bebelușului. Potrivit unui studiu publicat în „Clinical&Experimental Allergy”, copiii mici care cresc alături de câini au un risc cu 50% mai redus să dezvolte alergii și astm.

Întrețin stilul de viață activ

Un alt aspect important este mișcarea. Astfel, copiii cu câini fac mai multe exerciții fizice și se învață cu un stil de viață mai activ. Totodată, o cercetare efectuată la Universitatea din Montreal a arătat că hormonii de stres existenți la un copil cu autism sunt reduși semnificativ atunci când cei mici cresc alături de un câine special antrenat. Tot în dreptul câinilor se poate menționa capacitatea de a strânge legăturile dintre frați și surori, precum și de a stimula sentimentul de responsabilitate, de încredere și de afecțiune necondiționată al celor mici.

„Au existat studii care au reliefat impactul câinilor asupra capacității de a citi a elevilor, dar este pentru prima dată când sunt relevate rezultatele de acest tip în cazul copiilor de vârstă mică“ (Camille Rousseau, Universitatea British Columbia)