Main menu

header

764 25 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Există cazuri de animale care primesc o a doua șansă la viață grație intervenției oamenilor. Printre acestea se află și exemplarele cărora li se montează proteze în locul membrelor amputate. Sunt așa-numitele „animale bionice”, iar poveștile lor sunt de Cartea Recordurilor.

Vito, primul caz din Italia

Se spune că pisicile au nouă vieți. Dar uneori, accidente grave le-ar pune în mod normal în situația de a fi eutanasiate dacă n-ar fi intervenția oamenilor care s-au gândit că și necuvântătoarele ar putea beneficia de proteze, exact ca pacienții umani. Este cazul unui motan în vârstă de 6 ani, Vito, care a devenit „superstar” în mediul online, fiind prima pisică din Italia care a beneficiat de două proteze în locul membrelor posterioare, amputate în urma unui accident rutier grav. Povestea felinei a fost intens distribuită în mediul online, cu hashtag-ul #vituzzosuperstar.

Oscar, un motan de Cartea Recordurilor

764 25 2Proprietarele lui Vito s-au inspirat din povestea lui Oscar, un motan din Marea Britanie, care a suferit un accident ce a implicat o combină secerătoare și a rămas fără membrele din spate. Oscar este prima pisică din lume cu proteze bionice. Animalul a fost operat de doctorul Noel Fitzpatrick, din Surrey, și a devenit vedetă internațională. Pe de o parte, evoluția sa a inspirat anumite tratamente umane în cazuri similare, iar pe de altă parte, motanul este menționat de două ori în Cartea Recordurilor, ca prima pisică din lume cu membre bionice și, de asemenea, cel dintâi animal care a primit implanturi în articulații. Povestea lui Oscar, care acum duce o viață normală, stă la baza unei cărți.

Stubbs are implanturi personalizate

764 25 3Stubbs şi-a pierdut lăbuţele din spate în urma unui accident de tren. Pentru a-i oferi o viaţă mai bună, stăpânul său, care îl adoptase direct de pe stradă, l-a lăsat în grija unor studenţi de la Universitatea din Wisconsin, care s-au gândit la nişte implanturi speciale. Cu ajutorul unei tehnici 3D, aceştia i-au creat „lăbuţe bionice”, care îi permit acum motanului să se miște ca o pisică sănătoasă. Implanturile sunt personalizate și se fixează de picior asemenea modului în care crește lăbuţa naturală. „Cred că stă destul de bine pe ele. Nu ştiu dacă a fost o pisică fericită cât a fost pe stradă, dar ştiu că e o pisică fericită acum”, spune Adam Schofield, stăpânul lui Stubbs.

„Când am început să punem proteze animalelor, în 2002, făceam două pe lună. Acum realizăm zece pe săptămână“ (Martin Kaufmann, co-fondator OrthoPets, Colorado, SUA)

Mari şi mici, merg din nou

764 25 5Nu doar pisicile au parte de proteze. Sally, un exemplar de câine Saluki, a fost găsit de un veterinar în Irak, a primit proteze și a fost adoptat de medic. De asemenea, Tripod, o lamă din Colorado, Motala, un elefant din Thailanda care și-a pierdut o labă după ce a călcat pe o mină, struțul Buncker, care a fost lovit de o minge de golf, precum și multe alte animale au membre „bionice” și, odată cu acestea, posibilitatea de a merge mai departe.

Pooh a învăţat să meargă din nou

764 25 4Pisicile cu ambele picioare posterioare amputate sunt de cele mai multe ori eutanasiate, notează BBC. Nu este și cazul lui Pooh, un motan din Bulgaria care a primit şansa la o viaţă mai bună după ce i-au fost implantate „lăbuţe bionice” printr-o tehnică chirurgicală inovatoare, efectuată în premieră în Europa continentală, în anul 2017. Protezele lui Pooh au fost montate de Vladislav Zlatinov, medic veterinar din Sofia. Remarcabil rămâne faptul că motanul era unul fără stăpân până la accident. Recuperarea nu a fost una uşoară, însă acum Pooh poate duce o viaţă aproape normală. „Operaţia a fost un succes. Procedura le oferă speranţa la o viaţă mai bună și altor pacienţi”, susține veterinarul Zlatinov.