Main menu

header

732 24 1de Laura Zmaranda şi Sorin Dumitrescu

Aversiune și spaimă. Sunt probabil doar câteva dintre cuvintele pe care oamenii le folosesc atunci când sunt întrebați ce părere au despre șerpi. Și, conduși de aceste sentimente, refuză să admită că și aceștia au rolul lor în ecosistemele naturale. Natura însă este completă și armonioasă cu toate viețuitoarele ei. Inclusiv șerpii. Pentru că se apropie momentul concediilor și al drumețiilor montane, iar șansele de a întâlni un șarpe în călătoriile noastre cresc, am vorbit cu Vlad Cioflec (medalion), herpetolog, despre speciile de șerpi din țara noastră și despre atitudinea pe care care ar trebui să o avem față de aceste viețuitoare.

„Șansele de a-i întâlni sporesc în zona de contact a două habitate diferite”

- Câte specii de șerpi există în țara noastră și care este distribuirea lor pe teritoriul țării?

- În România există zece specii de șerpi, răspândite de la malul mării și până spre vârfurile munților. Toate speciile de șerpi din țara noastră se află sub protecția legii, fiind interzisă uciderea lor.

732 24 2- Câte dintre aceste specii sunt veninoase?

- Doar trei specii sunt veninoase, iar în ordinea potenței veninului clasificarea este vipera cu corn, vipera comună și vipera de stepă.

- Care este habitatul în care întâlnim șerpii veninoși și ce tabieturi au? Există, spre exemplu, un anumit moment al zilei când sunt mai activi, preferă zonele deschise, gen roci?

- Șerpii au într-adevăr un program destul de fix. Atât pe parcursul anului, cât și pe parcursul unei zile. Cel mai ușor de observat sau de fotografiat este dimineața, când înainte de a pleca în căutarea hranei stau la soare pentru a se încălzi. Contrar opiniei populare, șerpii nu stau expuși pe pietre pentru că astfel ar putea fi găsiți mai ușor de prădători. De regulă, șerpii stau mai retrași, spre exemplu la baza unui arbust. Șansele de a-i întâlni sporesc în zona de contact a două habitate diferite, spre exemplu acolo unde pădurea întâlnește un câmp.

„Cea mai problematică mușcătură este cea a viperei cu corn”

732 24 3- Cum recunoaștem un șarpe veninos? Ce particularități au speciile veninoase?

- Șerpii veninoși din țara noastră sunt, în general, ușor de recunoscut datorită dimenisunilor mici, sub un metru, și al desenului geometric de pe spate. Există însă și exemplare complet negre, predominant aparținând speciei Vipera berus. Un indiciu important pentru identificare este și atitudinea șarpelui. Viperele se retrag atunci când se simt descoperite sau amenințate. Niciodată nu vor veni către observator, spre deosebire de alte specii.

- Care dintre speciile veninoase este cea mai periculoasă, cât de rapid acționează veninul?

- Cea mai problematică mușcătură este cea a viperei cu corn. Aceasta este cea mai mare dintre speciile de la noi și prin urmare și cantitatea de venin este mai ridicată comparativ cu ruda sa, vipera comună. Dar nu specia este periculoasă, ci veninul ei în cazul în care decide să muște atunci când este deranjată. Viperele sunt animale foarte calme din fire și preferă întotdeauna să evite confruntările.

„Se vor apăra în momentul în care sunt împiedicați să se retragă”

732 24 4- Când atacă șerpii veninoși?

- Șerpii veninoși de la noi nu atacă. Mușcătura lor în raport cu omul și alte mamifere mari are rol strict defensiv. Prin urmare, dacă sunt loviți, hărțuiți, călcați în picioare, se vor apăra în momentul în care sunt împiedicați să se retragă.

- Ce echipament ar trebui să purtăm ca să ne protejăm de o eventuală mușcătură de șarpe?

- Ca pentru orice incursiune în natură, adică pantaloni lungi, rezistenți și bocanci sau ghete. Însă mai importantă decât echipamentul este atitudinea. Să fim atenți la toate animalele din jurul nostru, de la insecte și până la carnivore mari, astfel încât prezența noastră în habitatul lor să creeze un impact cât mai scăzut.

„Decesele sunt extrem de rare în cazul mușcăturilor viperelor europene”

- Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de un șarpe veninos atunci când te afli într-o drumeție pe munte și nu ai acces foarte rapid către o unitate medicală?

- În cazul unei mușcături trebuie identificată corect specia. Dacă este o specie veninoasă atunci trebuie apelat numărul unic de urgență 112 sau 0SALVAMONT (0725.826.668) pentru a comunica locația exactă și a primi eventuale instrucțiuni. Apoi cu calm ne așezăm la umbră, ne hidratăm și scoatem bijuteriile. Facem cât mai puțin efort cu puțină. Panica și acțiunile necugetate sunt mai periculoase decât veninul. Ceea ce nu trebuie să facem este foarte important, și anume: nu tăiem membrul afectat, nu punem garou, nu ne administrăm medicamente, nu consumăm alcool, cafea sau energizante. Decesele sunt extrem de rare în cazul mușcăturilor viperelor europene, comparativ cu cele tropicale de exemplu.

- Ce se întâmplă dacă te mușcă un șarpe neveninos, ce riscuri implică mușcătura lui?

- În cazul mușcăturii unui șarpe neveninos, identificat ca atare, se va curăța zona cu apă și săpun, vată cu spirt sau șervețel umed. Mușcăturile acestor specii se prezintă doar ca niște zgârieturi superficiale, în timp ce ale viperelor au aspectul unor înțepături.

Printre prădătorii naturali ai viperelor de la noi se numără nevertebrate precum centipedele, reptile ca șarpele de alun, păsările precum șerparul, dar și mamifere, spre exemplu mistrețul

„Dispariţia reptilelor înseamnă trecerea către un mediu din ce în ce mai poluat“

- De ce ar trebui să ne schimbăm perspectiva față de șerpi, ce rol au ei în natură, ce se întâmplă dacă dispar din ecosistem?

- Este imperios necesar să ne schimbăm până nu este prea târziu și nu vorbesc doar despre atitudinea față de șerpi, ci față de toate speciile cu care împărțim planeta. Suntem toți parte din biosferă, iar în final dezechilibrul generat de om va altera funcționarea ecosistemelor prin pierderea speciilor. În final, chiar traiul nostru va fi imposibil. Reptilele, păsările și amfibienii sunt indicatori valoroși ai calității mediului, iar pierderea lor înseamnă trecerea către un mediu de viață din ce în ce mai poluat și ostil, un mediu care nu este nicidecum favorabil dezvoltării omenirii.