Main menu

header

718 24 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Mai mult decât un simbol al vremii însorite și calde sau o inspirație pentru artiști, fluturii aduc naturii și oamenilor avantaje uimitoare, pe care puțini le cunosc.

Semnalează modificările aduse de schimbările climatice

Fluturii polenizează plantele, deși nu sunt atât de specializați ca albinele. În schimb, au avantajul că pot parcurge distanțe mult mai lungi, așa că polenizarea se poate face și la mare distanță. De asemenea, fluturii sunt un semn al sănătății ecosistemului. Simpla lor prezență în număr mare arată că spațiul respectiv este în parametri optimi de funcționare biologică, întrucât aceste insecte atât de frumoase joacă dublu rol în lanțul trofic: sunt și prădători, și pradă. Un alt aspect important al vieții fluturilor este acela că semnalează modificările aduse de schimbările climatice. Din cauza faptului că trăiesc foarte puțin, fluturii reacționează rapid la modificările de mediu, ceea ce îi poate ajuta pe oameni să acționeze într-un ecosistem înainte de a fi prea târziu. De pildă, dispariția completă a fluturilor din pădurea Fashiakhali, din Bangladesh, a dat alarma vizavi de declinul plantelor cu care aceștia se hrăneau, iar măsurile luate au refăcut ecosistemul în câțiva ani.

Furnizează antibiotice

718 24 3În plină luptă planetară cu rezistența la antibiotice, puțini oameni știu că fluturii furnizează compuși chimici destinați atragerii de parteneri, adevărate antibiotice naturale care ar putea fi folosite în bătălia umană cu infecțiile. De exemplu, un soi de fluture care este des întâlnit pe pajiștile din Marea Britanie produce un antibiotic eficient împotriva bacillus anthracis, o bacterie utilizată pentru producerea antraxului, sau a staphylococcus aureus, care ucide în fiecare an 90.000 de persoane doar în SUA. Mai mult, grație abilității de a-și crea un adevărat arsenal chimic, fluturii pot curăța grădina de unii dăunători care amenință plantele, așa cum face fluturele recoltei. De asemenea, fluturii acționează și ca „gunoieri”, curățându-și mediul în care își trăiesc scurta viață de toxine și de resturi vegetale sau animale.

Generează profit din turism

Frumusețea fluturilor și prezența lor în număr mare sunt generatoare de profituri din turism. În fiecare an, o rezervație naturală din Insula Rhodos, din Grecia, atrage mii de vizitatori grație spectacolului pe care îl oferă fluturii în valea care le poartă numele. Și în Mexic există un spațiu în care se înregistrează un aflux turistic atunci când coloniile de fluturi din Rezervația Monarch își fac intrarea în scena naturii. Totodată, abilitățile fluturilor sunt studiate pentru industria panourilor solare.