Main menu

header

705 24 3de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Animalele se țin de obicei de „șablonul” comportamental, relativ predictibil, al speciei lor. Însă nu întotdeauna.

Urangutani mâncători de carne

705 24 4Urangutanii sunt aparent... vegani, prosperând pe o dietă de plante, fructe și frunze în cea mai mare parte. Nimeni nu credea că sunt capabili să vâneze și să ucidă până când au fost observați urmărind leneși și omorându-i înainte de a-i consuma. Tot în regnul animal a fost consemnat un alt fenomen rar: separarea unui cuplu de lebede. Mai exact, în sanctuarul de păsări sălbatice Slimbridge, din Gloucestershire, Marea Britanie, s-a consemnat un „divorț” - lebăda de sex masculin Sarindi a fost văzută despărțindu-se de partenera sa, Saruni, în timpul migrației. Ulterior, Saruni a sosit cu un nou partener și nu a arătat niciun semn de a-l recunoaște pe Sarindi. În mod normal, lebedele rămân împreună până la moarte, fiind un simbol al fidelității și monogamiei preluat chiar de diverse culturi.

Lei în copaci

705 24 5Nu este ceva comun ca leii să se urce în copaci. Cu toate acestea, felinele care trăiesc în Parcul Național „Queen Elizabeth”, din Ishasha, Uganda de Vest, și în Rezervația Lacului Manyara, din Tanzania, au învățat să se cațere pe ramuri. Tot un fenomen inexplicabil a fost observat și în comportamentul unor urși polari. Este vorba despre canibalism. Potrivit studiilor, în fiecare an sunt înregistrate incidente în care aceste animale ucid alți reprezentanți ai aceleiași specii. Urșii care apelează la acest comportament sunt aproape întotdeauna într-o stare proastă și înfometați, ceea ce probabil îi conduce la acțiuni disperate.

Șerpi care luptă pentru... nimic

705 24 6Este foarte frecvent ca serpii să se lupte între ei și adesea se angajează în niște „dansuri” de-a dreptul înfricoșătoare. Acest lucru implică, de obicei, doi șerpi din aceeași specie, deoarece sunt în concurență directă pentru aceleași resurse sau doresc să se împerecheze. Dar Dawn Kelly, din Arkansas, a înregistrat un Mocasin de apă și un șarpe Arămiu American care se luptau între ei, deși erau specii diferite și cu nevoi foarte diferite de hrană și parteneri de împerechere? Omul de știință Phil Senter susține că ar fi vorba despre un șarpe feminin... hibrid care ar fi putut sta în miezul acestei lupte. Crescătorii de reptile adesea încrucișează cele două specii și este posibil ca unul dintre aceste exemplare să fi scăpat în sălbăticie. Cei doi șerpi de sex masculin s-ar putea să fi crezut fiecare că femela este din specia sa.

Leopardul care hrănește hienele

705 24 7Un leopard de sex masculin, Tjololo, a fost observat timp de 18 luni și s-a constatat că ucide de fiecare dată două animale, pentru a distrage hienele care l-ar urmări în mod inevitabil. În felul acesta, leopardul poate mânca în liniște. Deși efortul este imens, Tjolololo are o șansă mai bună de a se hrăni decât dacă ar încerca să scape cu doar o pradă de hienele care de regulă reușesc să le fure mâncarea leoparzilor.

Vulturi care vânează drone

705 24 8Poliția națională olandeză a antrenat un stol de vulturi pleșuvi pentru a identifica minidronele potențial periculoase din spațiul aerian și, în loc să se țină la distanță de ele, să le prindă cu ghearele și să le doboare, capturarea și mutarea dronelor fiind similară cu abilitatea naturală a acestor păsări de a prinde prada și de a o duce în cuib. Remarcabil rămâne faptul că vulturii pot depăși orice teamă pe care ar putea să o aibă față de tehnologia umană.

În ianuarie 2006, o balenă tânără a fost observată înotând în râul Tamisa, din Londra, lucru extrem de neobișnuit. Ulterior a decedat, iar scheletul expus în muzeele din Londra a devenit o atracție mediatică