Main menu

header

703 24 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Este un metis de Border Collie și are o poveste care ar putea da de gândit. Rocket a fost cândva considerat neadoptabil și se afla pe lista animalelor ce urmau a fi eutanasiate, dar „defectele” care îl împiedicau să fie primit într-un cămin, printre care energie nestăpânită și curiozitate fără leac, s-au dovedit calități de excepție pentru salvarea de vieți după dezastre.

Membru de vază al trupelor de intervenții de urgență

Este extrem de energic și nu încetează nicio clipă să se joace. Este Rocket, partenerul canin al lui Mike Stornetta, animalul care la cel mai mic semn de acțiune începe să caute semne de viață în spatele dezastruoaselor alunecări de teren care au afectat la începutul anului California, notează „The Guardian”. Zona East Valley Road, acoperită de un covor de mâl și de resturi de toate felurile, avea nevoie de un nas excepțional care să detecteze cele mai slabe urme de viață pe o distanță de aproape 80 de kilometri pătrați. Membru de vază al trupelor de intervenții de urgență, Rocket lucrează alături de alți 17 câini antrenați în acest scop și tot ceea ce primește în schimbul efortului de peste zi, alături de hrană, apă și afecțiunea colegilor, deopotrivă umani și canini, este posibilitatea de a se juca în fel și chip cu un muțunache pe care îl preferă în mod special.

Partenerul său uman îi „ambalează” dezastrul ca pe un joc

703 24 3Stornetta și Rocket o iau mereu de la capăt. Parcurg noaptea distanțele necesare pentru a asigura asistența acolo unde este nevoie. Apoi trec de la casă la casă, așa cum au făcut și după uragane, prăbușiri aviatice, antrenamente dure și alte ocazii pe care le-au trecut în cei peste trei ani de când lucrează împreună. Cum câinele nu are de unde să știe care este însemnătatea dezastrului, partenerul său uman i-l „ambalează” ca pe un joc „pe care cei doi îl joacă în mințile lor, chiar dacă situațiile sunt de viață și de moarte”, explică Denise Sanders, purtător de cuvânt al Fundației National Disaster Search Dog, care a făcut legătura între cei doi. De altfel, această organizație caută animale „neadoptabile” în adăposturi și, pe baza abilităților lor de excepție, depistează campioni ai operațiunilor de salvare.

A trecut testele din a doua încercare

Rocket a fost de față și când incendiile devastatoare care au lovit California au afectat major chiar Fundația care îi salvase viața. Înființată în 1996, a trimis zeci de câini după catastrofe ca atacurile din 11 septembrie, cutremurele din Haiti, Nepal sau Japonia, uraganele Katrina și Rita, dezastre de tot felul. Din 2012, Rocket este alături de partenerii umani și canini în astfel de operațiuni. Prezent pe lista de animale pregătite pentru eutanasiere pentru că nu era adoptat, Rocket a avut șansa ca un voluntar să-i sesizeze potențialul de căutător de supraviețuitori. Deși câinele nu a confirmat din start, voluntarul nu a renunțat, l-a antrenat personal și la a doua încercare Rocket a trecut testele.

În vara anului 2017, Stornetta și Rocket au călătorit 50 de ore din California în Houston pentru a ajuta după uraganul Harvey. Drumul de întoarcere le-a fost scurtat și s-au întors de urgență acolo unde uraganul Irma făcuse prăpăd...