Main menu

header

701 24 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Una dintre legendele cinematografiei mondiale, Alain Delon, starul francez care a cucerit lumea cu roluri antologice în „Ghe- pardul”, „Rocco și frații săi” sau „Zorro”, este celebru și pentru relația excepțională pe care o are cu câinii săi.

„Am avut și 14 exemplare în același timp”

701 24 2Pentru Alain Delon proverbul „Câinele este cel mai bun prieten al omului” nu are limite. Îndrăgostit de patrupede, dar și de păsări, și în general de toate necuvântătoarele, al căror susținător este de o viață, Alain Delon și-a pus toată popularitatea în slujba promovării drepturilor lor. Și a dat mereu exemplul personal. La 82 de ani, starul francez trăiește pe o proprietate retrasă de lângă Paris, Douchy, și a fost înconjurat de câini toată viața. „Am avut 50 de exemplare până acum, și câte 14 în același timp”, povestește actorul.

„Lângă ei este toată viața mea”

Din 1975 încoace, de fiecare dată când unul dintre iubiții săi câini a trecut în eternitate, actorul l-a îngropat într-un cimitir care înconjoară o micuță capelă pe care a construit-o pe proprietate. „Toți câinii care mi-au murit sunt îngropați aici. Lângă ei este toată viața mea. Cuplurile sunt înmormântate împreună și fiecare câine are o piatră funerară”, detaliază starul. Aici se odihnesc pentru eternitate Manu, un câine pe care actorul l-a adoptat împreună cu Mireille Darc și care a căzut într-o profundă depresie atunci când cei doi stăpâni ai săi s-au despărțit. De asemenea, există mormântul lui Jado, un câine pe care Delon l-a făcut celebru încă din 1989. „Era teroarea cinematografiei franceze. Trăia în ritmul meu. Când eram trist, era și el la fel. Când nu mă simțeam bine, se îmbolnăvea”, rememorează starul.

„Eu și Loubo vom pleca în eternitate împreună”

701 24 3Locul unde actorul trăiește împreună cu animalele sale este cunoscut ca „Paradisul câinilor” și l-a făcut celebru în toată lumea pe Alain Delon și din perspectiva iubirii sale profunde pentru necuvântătoare. De altfel, recent, actorul a anunțat că a obținut dreptul de a fi înmormântat în capela de pe proprietatea sa, înconjurat de prietenii săi dragi, care l-au acompaniat întreaga viață. Starul a făcut toate demersurile necesare pentru ca în momentul plecării spre eternitate, câinele său actual, Loubo, un Ciobănesc Malinois în vârstă de 3 ani, să fie eutanasiat și să se stingă în brațele sale. „Nu-mi voi lăsa câinele singur. Îl iubesc ca pe copilul meu. Dacă se va stinge înaintea mea, nu voi mai lua alt câine. Iar dacă mă voi duce eu înainte, voi cere veterinarului să plecăm împreună. Prefer să se sfârșească alături de mine decât să moară de tristețe pe mormântul meu”, spune Delon. Până atunci, Delon se bucură în fiecare zi de relația specială pe care o are cu acest „câine de sfârșit de viață”: „Mă agasează că refuză să urce scările și din acest motiv nu dormim împreună. N-am ce să-i fac, asta este personalitatea sa. Nu place pe oricine și îmi lipsește teribil atunci când nu suntem împreună”.

Pasionat de Ciobăneștii Belgieni

Cândva, Alain Delon a avut un Doberman pe nume Gala, animal pe care l-a iubit nespus și a cărui moarte i-a marcat sufletul în profunzime. „Gala este tot timpul în mintea mea, în amintirile mele, în inima mea. Într-o zi am repezit-o pentru nu mai știu ce fleac. M-a privit și îi curgeau lacrimi. M-a bulversat”, își amintește actorul. Este înmormântată în „Paradisul câinilor”, iar ultimele trei animale din viața starului se odihnesc într-un loc special, în imediata vecinătate a capelei. De-a lungul anilor, Delon a dezvoltat o preferință pentru câinii din rasa Ciobănesc Belgian. „I-am descoperit mai târziu, după Dobermani și Ciobăneștii Germani. Sunt câini extraordinari și au un fizic impunător, iubesc acest tip de câini”, detaliază Delon.

Alături de Brigitte Bardot, în numele animalelor

Alain Delon cotizează la Fundația pentru Protecția Animalelor și se numără printre cei mai vizibili susținători ai organizației. Este întotdeauna alături de inițiativele nu mai puțin celebrei sale colege de breaslă Brigitte Bardot, a cărei notorietate pe direcția apărării drepturilor animalelor are o dimensiune internațională. „Am fost invitați împreună la un interviu și, când am fost întrebat ce doresc să fiu într-o viață viitoare, am răspuns că vreau să fiu câine al lui Alain Delon sau cal la Brigitte Bardot. Ar fi ideal, un câine la mine este un câine fericit”, detaliază actorul. De altfel, iubirea pentru câini l-a determinat pe Delon să-i ia cu el pe platourile de filmare cu ani în urmă. „Dacă este vreun câine într-un film al meu, precis era câinele meu”, arată Delon.

„Mă iubesc fără să le pese cine sunt”

Alain Delon are foarte mulți prieteni printre oameni, dar acordă o prioritate absolută prieteniei cu câinii. „Au toate calitățile oamenilor, dar fără defectele aferente. Sunt loiali și își iubesc stăpânul fără să conteze cine este. Sunt întotdeauna impresionat de câinii celor fără adăpost. Ei nu știu că stăpânii lor sunt la periferia societății și îi iubesc pur și simplu. Labradorul lui Mitterand nu știa că stăpânul său a fost președintele Franței, iar câinii mei îmi sunt apropiați și fideli fără să aibă habar cine este numele Alain Delon sau cu ce se ocupă stăpânul lor. Dragostea pe care mi-o oferă este pură, adevărată”, argumentează starul.

Pisicuța cu trei lăbuțe

701 24 4Pe numele său Poupouss, o pisicuță rămasă cu doar trei lăbuțe a făcut mereu o certă notă discordantă printre câinii de talie mare ai actorului. Povestea sa este emoționantă. „Am mers la veterinar să iau un câine. A sosit o pisicuță grav rănită, cu doar trei lăbuțe. A fost sunat proprietarul, care i-a spus veterinarului s-o ia. Am chemat imediat un elicopter care a dus animalul la Boulogne, la alt medic specialist, care a salvat pisicuța”, povestește starul, care adaugă că adoptă „tot ceea ce poate”. Și asta pentru că iubirea actorului pentru animale se extinde și la cai, și la păsări, și în general la toate necuvântătoarele. În anul 2008, Alain Delon a semnat, alături de alte personalități publice, o scrisoare deschisă adresată președintelui Chinei, Hu Jintao, prin care i se atrăgea atenția acestuia asupra episoadelor de „cruzime la adresa animalelor - câini, pisici, urși etc. - brutalizate, mutilate, sacrificate inutil”.

În 2013, Alain Delon a făcut o vizită intens mediatizată în spitalul unde era tratat pentru arsuri de gradul III un cățel căruia doi adolescenți îi dăduseră foc

Copiii îi calcă pe urme

Anthony, Anouchka și Alain-Fabien, cei trei copii ai actorului, au fost învățați de mici să iubească și să respecte animalele. „Au crescut alături de câini și nu pot trăi fără ei. Toți trei iubesc animalele, iar Anthony deja a avut trei Ciobănești Belgieni până acum”, punctează Alain Delon.