Main menu

header

689 24 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Talentat, premiat, celebru și fermecător, Eric Roberts este un star de primă mărime de la Hollywood care dă un exemplu personal atunci când vine vorba despre a susține cauza animalelor aflate în situații disperate. A salvat de-a lungul vremii câini, pisici, cai, un urs și chiar o pasăre colibri și trăiește alături de o adevărată menajerie cu animale care îi datorează viața.

Weekenduri petrecute la adăposturi

689 24 2Nominalizat la Globurile de Aur și la Premiile Oscar, activist pentru drepturile animalelor și conservaționist, Eric Roberts este mult mai mult decât un star plin de carismă și de succes, care cucerește inimile cinefililor din 1977. Este unul dintre cei mai implicați și mai vocali susținători ai campaniilor de adopție a animalelor aflate în impas sau fără stăpân. Pentru actorul american, frate mai mare al Juliei Roberts, dragostea pentru necuvântătoare este ca a doua natură, și o împărtășește cu soția sa, Eliza Garrett. Totul a început din timpul copilăriei petrecute la Atlanta, când a avut alături pisici și cai. Apoi, de-a lungul vieții, și-a petrecut nenumărate weekenduri la adăposturi, încercând să dea o mână de ajutor la găsirea de stăpâni animalelor aflate acolo. „Este foarte simplu: animalele întotdeauna au avut un loc în inima mea”, spune starul.

O pisică albă l-a ajutat să se refacă după un accident

689 24 3A existat un moment al vieții lui Roberts în care un animal a cântărit cât o poveste și i-a schimbat viața starului. În urmă cu mulți ani, actorul a fost implicat într-un grav accident rutier, și un timp nu a mai putut merge. La ieșirea din spital, pentru că nu voia să se întoarcă într-o casă goală, s-a oprit la un adăpost, și acolo a găsit o pisică albă ca neaua, cu un ochi albastru și cu unul auriu. I s-a spus că nu se adaptează în casă, dar actorul a luat-o totuși, și din clipa în care a dus-o acasă, felina numită Mercedes a trăit liniștită până la vârsta de 20 de ani, ajutându-l să se refacă și fiind foarte iubită de Roberts. „Pisica aceea și eu ne-am legat până la punctul la care îmi aducea în dar în fiecare dimineață câte o molie pe care o vânase... în pat. Am avut o relație extraordinară”, își amintește starul. De atunci, Roberts nu rezistă și, dacă se întâmplă să găsească o pisică albă fără stăpân, o adoptă imediat.

Lectura scenariilor, alături de un companion pufos

689 24 4O altă mare dragoste cu lăbuțe a lui Eric Roberts a fost Muddy, câine de pripas, metis de Pitbull, pe care starul a trebuit să-l „educe” cu ajutorul unui dresor, transformându-l într-un membru iubit al familiei. Au fost inseparabili până în 2009, când Muddy a pierit, răpus de cancer. Un alt companion al lui Eric Roberts și al soției sale este pisica Stu, o felină imaculată pe care Eliza a căutat-o în zori, la un adăpost, după ce soțul său o pierduse pe Mercedes. Iar Sunshine avea peste 11 ani când a fost aruncată în stradă pentru că nu-i mai era de folos proprietarului unui magazin. Norocul felinei a fost Eric Roberts, iar actorul a citit ani la rând scenarii alături de pisica aurie, care a decedat din cauza vârstei. Brooklyn, Heart sau Kittridge sunt alte animale salvate de Eric și de Eliza din situații teribile - abandonate, aruncate din mașini, izbite pe șosele de vehicule în mers. Iar astăzi citește scenarii cu pufosul Beaux.

Un urs eliberat din „sclavie” îi poartă numele

689 24 5Căsnicia lui Roberts a început tot cu un episod care a implicat animale. Actuala sa soție s-a întâmplat să aibă un loc în avion alături de starul despre care credea că este un om întunecat și rece. Dar cel de pe locul alăturat avea în brațe o cușcă cu o pisică, și în secunda aceea întreaga percepție a Elizei, ea însăși o mare iubitoare de animale, despre cel care avea să-i devină soț s-a schimbat complet și definitiv. Ani mai târziu, cuplul a dat măsura afecțiunii pentru necuvântătoare atunci când, călătorind prin Rusia, cei doi au văzut un urs numit Stepan care era închis într-o cușcă mică, pentru distracția trecătorilor. „Îl hrăneau cu bomboane și îi dădeau să bea bere. Am încercat să-l cumpărăm, dar nu a mers. Așa că atunci când ne-am întors acasă am făcut tot posibilul, prin cunoștințe, să intervenim”, detaliază Roberts. În final s-a reușit transferarea animalului la o grădină zoologică. Astăzi ursul se numește Eric.

A salvat albine căzute într-o piscină

Eric Roberts și soția sa sunt celebri printre cunoscuți pentru dăruirea completă cu care se implică în salvarea oricărei necuvântătoare. Episoade memorabile au fost acelea când cei doi soți, aflați la o petrecere legată de Premiile Emmy, au salvat câteva albine căzute în piscină sau când au sunat la recepția hotelului unde erau cazați și au cerut alune pentru veverițele pe care le văzuseră în apropiere pe când se plimbau. De altfel, după ce în urmă cu 20 de ani Roberts a salvat o veveriță căzută pe proprietatea sa, arborii de pe proprietatea actorului au devenit un sanctuar al acestor animale. „Avem o gașcă de veverițe fără cozi, fără urechi, fără lăbuțe”, povestește actorul. De-a lungul timpului, prin căminul soților Roberts s-au perindat ratoni, colibri, cai, capre și alte viețuitoare, care, toate, au avut nevoie de o mână salvatoare.

„Considerăm că animalele noastre sunt și ele copiii noștri. Și toate sunt salvate“

În numele exemplarelor din circuri

Familia lui Roberts lucrează în mod constant cu două organizații dedicate animalelor, Eric și Eliza promovând intens adopțiile și implicându-se în educarea publicului cu privire la animalele fără stăpân. Iar în 2017 au intrat într-o echipă internațională care luptă pentru drepturile animalelor exotice din circuri. „Tot ceea ce facem se reduce la siguranță. Animalele nu pot duce un trai sigur fără intervenția oamenilor. Majoritatea au nevoie de un cămin primitor. Duceți acasă un animal de la adăpost chiar săptămâna asta, luna asta, anul ăsta. Este magie care nu necesită să fiți magicieni”, spune Roberts.