Main menu

header

681 24 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Există momente și familii în dreptul cărora animalele au avut un cuvânt crucial de „spus”: prin comportament, devotament, curaj și inteligență au salvat vieți omenești aflate în cumpănă de moarte.

Babu, o plimbare cât două vieți

În 2011, Japonia era cotropită de cutremurul și tsunamiul care au devastat Tohoku. Una dintre supraviețuitoare, Tami Akanuma, în vârstă de 83 de ani, datorează faptul că a văzut lumina zilei următoare micului său Babu, un Shih Tzu care, imediat după cutremur, a dat semne insistente că vrea să iasă afară. Stăpâna a dat curs dorinței câinelui său. Iar Babu a tras de lesă cu disperare spre un deal care se afla la o distanță apreciabilă. Privind înapoi, Akanuma a văzut întregul oraș zdrobit de tsunami, inclusiv propria locuință, în care, dacă ar fi rămas, și-ar fi găsit sfârșitul și ea, și Babu.

Cluck Cluck și alarma de incendiu

681 24 2Cluck Cluck este o găină pe care stăpânul său inițial voia s-o transforme în supă. Milos, vecinul din Alma Center, Wisconsin, l-a rugat să i-o dea lui, ca animal de companie. Într-o dimineață de iarnă, în 2012, foarte devreme, Cluck Cluck s-a pus pe cotcodăcit de mama focului. Dennis Murawska, noul proprietar, alarmat, a coborât să vadă despre ce era vorba și a intrat imediat în panică atunci când a observat că garajul luase foc, iar flăcările se extinseseră în locuință. Și-a trezit repede soția și amândoi abia au avut timp să iasă și să scape în ultima clipă.

LuLu a chemat ajutoare la timp

681 24 3Un porc vietnamez pe nume LuLu era cunoscut în orășelul Presque Isle, din Pennsylvania, pentru un singur lucru: pasiunea pentru gogoși cu jeleu. În rest, era animalul de companie de 68 de kilograme al lui Jo Ann Altsman, care suferise un atac de cord. L-a făcut și pe al doilea, după 18 luni, și se afla singură acasă. Femeia, prea slăbită să cheme ajutoare, se stingea văzând cu ochii, dar LuLu a dat buzna în stradă și s-a așezat în mijlocul drumului. În final, cineva a oprit mașina, s-a luat după animal în casă și a găsit-o pe femeia care avea nevoie să fie dusă de urgență la spital.

Mila a scos victima din apa înghețată

681 24 4Este o splendidă balenă Beluga, aflată în captivitate la Harbin, China, și a devenit eroină în 2009. Se numește Mila, și la ea „acasă”, în Parcul Polar Land, a fost organizat un concurs: cine poate sta mai mult în apa aproape înghețată din bazinul cetaceului. La un moment dat, o tânără concurentă pe nume Yang Yun a început să aibă probleme cu plămânii din cauza temperaturii foarte scăzute a apei. A încercat să înoate la suprafață, dar nu mai putea. Mila a observat toate aceste zbateri, a apucat unul dintre picioarele femeii și a împins-o în sus. Yun a supraviețuit și, grație faptului că această specie de balene are dinții mici, nu are urme pe piciorul de care a fost prinsă pentru a i se salva viața.

Willie, deținător al medaliei Red Cross Animal Lifesaver

681 24 5Un papagal Quaker pe nume Willie a fost recompensat cu o medalie pentru o faptă incredibilă. Într-o zi a anului 2008, stăpâna sa, Megan Howard, avea grijă de un copilaș. Femeia a mers la baie, dar, între timp, micuțul s-a înecat cu o îmbucătură și nu mai avea aer. Willie a început un scandal de proporții: bătea din aripi, țipa isteric, se agita prin toată camera. Stăpâna sa a ieșit să vadă ce se întâmplă, iar pasărea pur și simplu a pronunțat „mama, baby”, la timp pentru ca femeia să-și întoarcă privirea spre copilul care deja era vânăt. A reușit să-i elimine bucata de mâncare din gât și să-i redea respirația. Urmare a acestui episod, Willie este primul papagal din lume deținător al Red Cross, o înaltă distincție pentru eroism pe care o acordă oamenii.

Inky, Baby și Pudding au dat alarme cruciale

681 24 6Inky este o pisică fenomenală, care și-a salvat stăpânul după ce fusese, la rândul său, salvată de la moarte. În ianuarie 2009, omul care o luase de pe stradă, aproape moartă de foame, și o readusese la viață a căzut pe scări și și-a rupt spinarea. Toată lumea din casă dormea, dar Inky a zgâriat cu atâta insistență la ușa dormitorului stăpânei, încât aceasta s-a trezit și și-a găsit soțul la timp pentru a chema ajutor. La rândul său, Baby, pisica familiei Ornberg, din Chicago, a dat alarma atunci când casa a luat foc. A sărit pe stăpânii săi adormiți cu atâta furie, că i-a silit să se dea jos din pat. La timp, întrucât femeia era însărcinată în șapte luni. Cât despre Pudding, povestea sa este de excepție. Luată de la un adăpost pentru că Amy Jung s-a „îndrăgostit pe loc” de ea, avea să-i salveze viața în aceeași zi. Femeia, diabetică, avea glicemia scăzută, iar Pudding a sesizat momentul în care Amy a făcut o criză și a zgâriat la ușa fiului acesteia până când copilul s-a trezit și a reușit să-i administreze femeii tratamentul salvator. Și azi, după șapte ani, Pudding miaună când glicemia stăpânei sale scade și insistă pe lângă aceasta până când își ia medicamentele.

„Atunci când atingi un animal, în final ajunge să te atingă, la rândul său“ (Bindi Irwin, actriță)

Câini de vitejie

681 24 7D-boy este un Pitbull ce abia fusese adoptat de familia Robertei Trawick. Într-o zi a năvălit în casă un răufăcător înarmat. Câinele a țâșnit din altă încăpere în apărarea stăpânilor și a încasat trei gloanțe, dintre care două în cap, dar a reușit să-l sperie pe agresor. În mod uimitor, viața lui D-boy a putut fi salvată, iar patrupedul a primit o medalie pentru bravură, iar costurile spitalizării și vindecării sale au fost plătite de întreaga comunitate. O altă faptă de vitejie din dreptul numelui unui câine este consemnată în Columbia Britanică. În 2010, Austin Forman era la plimbare împreună cu câinele său, un Golden Retriever pe nume Angel. De nicăieri, o pumă a sărit la gâtul lui Austin, iar câinele s-a repezit să-și apere stăpânul. Felina s-a întors și s-a năpustit asupra lui Angel, iar asta i-a dat timp lui Austin să cheme ajutoare, care au ucis sălbăticiunea ce apucase să fractureze craniul câinelui. Din fericire, Angel a supraviețuit. La fel și stăpânul său, care ar fi avut altă soartă de n-ar fi fost în preajmă viteazul companion.