Main menu

header

680 24 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

În premieră mondială, prima pâine pe bază de insecte, mai precis greieri, a fost lansată pentru consum în Finlanda.

Sursă de proteine

Pe rafturile magazinelor finlandeze poate fi găsit un sortiment de pâine făcută dintr-o făină specială, obținută din greieri pisați. Producătorul o recomandă ca pe o variantă mult mai bogată în proteine decât cea din grâu. Fiecare pâine conține circa 70 de greieri și costă 3,99 euro, față de maximum 3 euro o varietate obișnuită, notează Reuters. „Această pâine reprezintă o foarte bună sursă de proteine pentru consumatori și, de asemenea, oferă o cale mai simplă de a se familiariza cu această nouă clasă de alimente pe bază de insecte”, apreciază Juhani Sibakov, reprezentantul firmei producătoare.

„Nicio diferență de gust”

Pornind de la principiul că este necesară identificarea unor noi surse de hrană pentru oameni în paralel cu tratarea mai „umană” a animalelor, Finlanda s-a alăturat recent altor state europene - Marea Britanie, Olanda, Belgia, Danemarca și Austria -, care au aprobat creșterea și comercializarea insectelor pentru consum. Producătorul finlandez a trebuit să aștepte modificările legislative necesare, după care produsul a ajuns pe rafturile magazinelor. Din cauza rezervei limitate de greieri, doar în câteva brutării din zona capitalei țării este disponibil la început acest produs, urmând ca distribuția să se extindă în ritm rapid. „Nu simt nicio diferență, are gust de pâine”, remarcă Sara Koivisto, studentă din Helsinki.

ONU estimează că la nivel mondial cel puțin 2 miliarde de oameni se hrănesc cu insecte și mai bine de 1.900 de specii sunt utilizate pentru consum