Main menu

header

679 28 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Foarte multe persoane cred că animalele nu fac altceva decât să mănânce, să doarmă, să se joace și să se înmulțească. Există însă și exemplare care fac... artă.

Cursa spre celebritate artistică

679 28 2Metro Meteor, un cal de curse cu numeroase performanțe la activ, a intrat, la un moment dat, într-o altfel de cursă, cea spre celebritate... artistică. Adoptat de artistul Ron Krajewski și de soția sa, Wendy, după ce a suferit o accidentare care l-a scos de pe pistele de alergare, armăsarul primise la un moment dat o sentință: mai avea doi ani de trăit. Noii proprietari au dorit să-i facă acest răstimp cât mai fericit cu putință și au avut ideea să-i pună o pensulă între dinți. Metro s-a îndrăgostit atât de tare de ideea de a picta, încât a devenit cel mai bine vândut „artist” al Galeriei 30, din Gettysburg, Pennsylvania, iar banii strânși din vânzarea acestor lucrări au fost folosiți pentru un tratament costisitor care i-a prelungit viața mult peste estimările inițiale ale veterinarilor. O altă sumă importantă din veniturile realizate de talentul lui Metro, mai precis 45.000 de dolari, a mers spre o fundație care se ocupă cu găsirea de cămine potrivite pentru caii de curse care „ies la pensie”.

Mamiferele marine, talente înnăscute

679 28 3Specialistul în mamifere marine de la Acvariul Oregon Coast, din Newport, SUA, a avut ideea de a învăța un leu-de-mare să picteze. Femela, pe nume Lea, a depășit toate așteptările îngrijitorilor și a devenit o „pictoriță” consacrată. De altfel, Lea a fost exemplul de la care au pornit și altele. Masculul Max a învățat și el să stăpânească această artă, lucrările celor doi au fost vândute, sumele donate în scopuri caritabile, iar artiștii necuvântători au devenit atât de cunoscuți, încât au apărut și într-o carte pentru copii. În cealaltă parte a lumii, în Yokohama, Japonia, balenele albe rezidente în Acvariul Paradise țin pensule cu care copiază imaginile create de vizitatorii umani, în cadrul unui program de artă. În timp s-a dovedit că cetaceele au o viziune foarte colorată asupra lumii, „lucrările” lor bucurându-se de un succes uriaș. Chiar dacă îngrijitorii le țin pensulele, aceste superbe mamifere fac restul.

Purcelușii pictori din întâmplare

679 28 4În ziua în care purcelușii Van Snout și Bottabelli au dat accidental peste niște cutii cu vopseluri și au realizat apoi picturi abstracte, stăpânii lor, de la ferma Buckfastleigh, din Devon, Anglia, au decis să-i facă celebri. Așa a pornit un proiect inedit: strângerea de fonduri. Amestecul „nebun” de culori care înseamnă de fapt „lucrările” celor doi a avut un asemenea succes, încât a devenit evenimentul caritabil Farm Crisis Network. Tablourile purceilor cunoscuți sub numele de „cei doi Pigasso” se vând cu 16 lire sterline bucata și au generat până acum sume deloc de neglijat, mai ales că doritorii pot să-i și vadă pe cei doi artiști live, în timp ce-și colorează pânzele.

„Artiști” dispăruți, lucrări nemuritoare

679 28 5În septembrie 2015 era eutanasiat la Grădina Zoologică din Denver rinocerul Mshindi. Suferea teribil de numeroase complicații ale unor boli generate de vârsta înaintată, și personalul s-a despărțit cu mare regret de vedeta instituției, cu atât mai mult cu cât era și un prolific artist plastic. În timpul vieții, uriașul obișnuia să țină în gură o pensulă cu care realiza lucrări de pictură care l-au făcut faimos. Un alt „pictor” dispărut, dar rămas nemuritor prin arta sa, a fost urangutanul Towan, de la Parcul Zoologic din Seattle, care a trăit 48 de ani foarte fericit să picteze. Deși sălbăticia nu a fost eradicată complet din instinctul său, animalul încercând de mai multe ori să evadeze, rebelul era, în același timp, și un exemplar plin de imaginație. Era capabil să folosească nu doar pensule pentru lucrările sale, ci și creioane și cretă colorată. Uneori a fost observat încercând să creeze „efecte” prin culoare, aspect care le-a demonstrat îngrijitorilor și vizitatorilor că aparține unei rase cu o inteligență ridicată. A decedat în 2016, în urma unor complicații postchirurgicale, dar lucrările sale l-au făcut nepieritor.

Galeria coloriștilor uriași

679 28 6În Thailanda există un loc celebru, în care elefanții sunt antrenați să realizeze picturi: Elephant Art Gallery. Foarte mulți dintre uriașii coloriști sunt exemplare orfane sau abandonate. Pachidermelor li se oferă pensule special adaptate, cu care să poată realiza lucrări care au făcut să se audă de ei în toată lumea. Demn de menționat este faptul că animalele, considerate printre cele mai inteligente, nu realizează doar pictură „abstractă”, ci pot reproduce detalii ale unui peisaj, cum sunt arborii, frunzele sau florile.

În cadrul programului „De la animale, pentru animale”, al Grădinii Zoologice din Miami, au fost „expuse“ pentru vânzare „lucrări“ ale cangurului- de-copac Patty

Labradorul cu viziune „abstractă“

Dagger este un Labrador foarte special. Antrenat să fie câine de companie, nu și-a dus la îndeplinire chiar toate sarcinile necesare pentru a trece testele, așa că într-o zi a fost adoptat de artista Yvonne Dagger, care l-a luat cu ea în atelierul unde picta. Pentru că a păstrat mare parte din aptitudinile anterioare, de a observa și de a încerca să învețe obiceiurile oamenilor, Dagger s-a dovedit plin de surprize atunci când stăpâna sa i-a oferit o pensulă. De când a început această uimitoare ocupație, animalul a realizat circa 150 de lucrări „abstracte”, care s-au vândut cu peste 10.000 de dolari, bani ajunși la diverse organizații caritabile. Și chiar dacă nu a devenit un câine de companie clasic, Dagger, supranumit „DogVinci”, este un animal de terapie certificat ca atare și aduce alinare multor oameni.