Main menu

header

678 29 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Terapia cu animale are uneori accente miraculoase. Relatările despre felul în care copiii reacționează afectiv la necuvântătoare sau cum acestea scot din letargie vârstnici care nu mai răspund la lumea exterioară sunt completate mereu cu alte povești uluitoare.

Diagnosticată cu întârziere majoră de creștere

O adolescentă din Marea Britanie care a primit în copilărie un diagnostic-sentință a sfidat toate opiniile medicale grație relației cu calul său. Tiffany Heath, din Westerham, Kent, are 16 ani și a fost diagnosticată cu o întârziere generală majoră a creșterii. Medicii i-au informat mama că micuța, care aproape a decedat în câteva rânduri din cauza unor crize de astm cărora un copil sănătos le-ar fi putut face față, nu va putea niciodată să meargă fără susținere sau să vorbească. Dar Tiffany a scos primele sunete la vârsta de 7 ani, când a făcut cunoștință cu... calul mătușii sale. Copila, „necomunicativă, aproape închisă în propria lume”, s-a urcat pe spatele armăsarului Artie, și acela a fost momentul care a declanșat o transformare completă, incredibilă, a fetiței, notează „Daily Mail”.

Cu cât mai mult timp petrecea cu animalul, cu atât era mai stabilă

678 29 4Tiffany a început să-și petreacă aproape tot timpul la grajduri, împreună cu calul care părea să nutrească aceeași afecțiune față de ea. „Pot spune că în bună măsură Tiffany a fost crescută de cai. După diagnosticul medicilor, am crezut că voi fi norocoasă dacă măcar va rămâne în viață. Am dus-o la terapeuți, dar nimic nu a funcționat până când nu l-a văzut pe Artie, de care s-a îndrăgostit pe loc”, povestește mama fetei, Lisa Payne. Cu cât mai mult timp petrecea fata cu calul, cu atât mai stabilă era pe propriile picioare. „La un moment dat a început să parcurgă mici distanțe singură, pentru că își dorea foarte mult să ajute la îngrijirea animalelor. Iar când a căzut în grajd a strigat după ajutor într-un fel care putea fi înțeles, în cuvinte articulate, alt lucru uimitor pentru mine, ceva incredibil”, își amintește Lisa.

Se pregătește pentru certificare profesională

Mai departe, pentru a învăța limbajul care să-i fie de folos în relația cu calul său, Tiffany și-a extins rapid vocabularul, și de la un punct încolo a în- ceput să meargă la terapie, apoi chiar la o școală specială. Uimită de reacția micuței și mai ales de transformarea sa ulterioară, Lisa a decis să organizeze un curs de gestionare a grajdurilor, de 18 săptămâni, echivalent cu o certificare profesională, pe care și Tiffany îl începe în vara acestui an.

„Relația pe care Tiffany o are cu caii este remarcabilă. Era greu de crezut la un moment dat că va comunica vreodată, iar astăzi se pregătește să absolve un curs care i-ar asigura o calificare“ (Lisa Payne)