Main menu

header

674 27 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

În general, publicul a fost cucerit de carisma, de accentul texan și de rolurile fermecătoare în comediile romantice care l-au avut în rol principal pe Matthew McConaughey. Dar starul are și o altă latură, cea de iubitor și de salvator de animale, care a captat toată atenția opiniei publice.

Devastat după moartea Labradorului

674 27 2Într-o lume a filmului din care nu lipsesc actorii de o carismă remarcabilă, Matthew McConaughey a înregistrat succesul aproape instantaneu, după debutul din 1993 în „Dazed and Confused”. Născut în 1969, actorul, care se apropie de 50 de ani, a punctat între timp major la capitolul popularitate, devenind unul dintre starurile cu cea mai mare vizibilitate și notorietate de la Hollywood. Totuși, Matthew a rămas un bărbat echilibrat în viața personală, iar animalele au un loc special în inima sa. Timp de 12 ani, starul a avut un Labrador luat de la un adăpost, pe nume Ms Hud. În 2005, când patrupedul care era ca un membru al familiei a suferit o amputare din cauza cancerului de care suferea, Matthew a fost devastat. „Ne-am privit în ochi și am întrebat-o dacă vrea să fie un câine cu un picior. Ms Hud s-a uitat în sus la mine și m-a rugat s-o las să plece dincolo. Așa că am lăsat-o”, povestește actorul.

Îi învață pe copii să fie prieteni cu patrupedele

De atunci, conștient că viața animalului pe care îl pierduse ar fi fost mult mai scurtă dacă ar fi rămas pe străzi, actorul este foarte implicat în campaniile prin care este îndemnat publicul să adopte de la adăposturi. De asemenea, Matthew colaborează îndeaproape cu organizația „Growing up with the pets”, o filială a „American Animal Protection”. Prin intermediul proiectelor acestei instituții, actorul îi învață în special pe cei mici cum să construiască relații speciale cu animalele și dă sfaturi pentru îngrijirea acestora. În plan personal, după ce mult timp nu a vrut să înlocuiască animalul pierdut, Matthew l-a adoptat pe Foxy. Și tot de la un adăpost a intrat în familia actorului ulterior și Bigi, o cățelușă metis care este nedespărțită de carismaticul star, însoțindu-l peste tot, de la cumpărături la sesiunile de jogging. În 2011, un nou prieten necuvântător intra în casa lui Matthew, metisul BJ.

Câinii, mereu împreună cu ceilalți membri ai familiei

674 27 3Matthew a încercat să pună în acord programul animalelor cu al său și al familiei sale. De regulă, actorul se trezește dimineața și iese la o alergare împreună cu câinii săi. Apoi se antrenează cu toții pentru surfing, deși patrupedele sunt destul de stângace în a sta pe placă. Aici, pe plajă, împreună cu câinii, Matthew așteaptă să sosească restul membrilor familiei, soția sa, Camilla, și copiii lor. Împreună se plimbă, fac castele de nisip, se joacă, apoi fac shopping și merg la masă. Camilla îi iubește pe câinii familiei la fel de mult ca și Matthew, dar din cauză că trebuie să aibă grijă de cei trei copii ai lor, mare parte din responsabilitatea legată de animale îi revine actorului. El îi plimbă, îi duce la veterinar și la salon pentru mici intervenții de îngrijire și îi antrenează personal, pentru că folosește ca instrumente doar iubirea și atenția.

Nu crede în lese și în strigăte

674 27 4Matthew McConaughey consideră că oamenii ar trebui să reconsidere din temelii felul în care își percep animalele de companie. Dă și exemple personale, uneori la scară mare, când sunt evenimente tragice care impun o implicare masivă. Așa s-a întâmplat când a lovit Uraganul Katrina. Realizatoarea tv Oprah Winfrey i-a dat lui Matthew o echipă de filmare și l-a trimis în zona afectată, unde actorul a salvat un număr impresionant de animale, aproape fără să mănânce sau să doarmă. A devenit atunci eroul tuturor iubitorilor de animale din lume, punând la adăpost 50 de câini, 18 pisici și chiar doi hamsteri. „Nu suport ca un om să țipe la un câine sau să folosească lesa. Este o greșeală. Prietenia cu un câine implică o relație de încredere și de afecțiune. Dacă un om nu poate asigura condițiile cel mai bune pentru o viață fericită a animalului, este mai bine să-l ducă la un adăpost și să-i dea șansa de a fi adoptat”, punctează actorul.

Impresionat de tigrul cu care a filmat

674 27 5Pentru rolul principal din cel mai recent film al său, „Goana după aur”, McConaughey a trebuit să stea față în față cu un tigru sălbatic și să-l atingă pe cap. Experiența a fost plină de emoții pentru starul care iubește animalele atât de mult și care ar fi preferat ca scena să fie filmată cu un animal creat pe computer. Dar, după ce au înlăturat un tigru în care nu aveau încredere, producătorii au mers pe varianta unui alt animal, iar Matthew a fost nevoit să facă față situației. „A trebuit să fiu foarte atent la curiozitatea acestei pisici imense. Dacă tigrul devenea curios, eram în pericol maxim”, a mărturisit actorul, conștient că prezența unui dresor și existența măsurilor necesare existenței unui prădător de top pe platoul de filmare, printre oameni și lumini, nu garantau siguranța deplină.

„Animalele sunt ființe care pot fi triste sau vesele, iar noi, oamenii, avem destulă minte ca să le facem viața confortabilă“

A sărit din maşină pentru o pisică

Într-o zi oarecare din 2006, actorul trecea pe stradă la volanul mașinii sale, când a zărit un grup de tineri care chinuiau o pisică. Îi dăduseră pe blană cu spray și se pregăteau s-o arunce într-un foc pe care îl aprinseseră în apropiere. Matthew McConaughey a sărit aproape din mers, i-a îndepărtat pe băieți, a recuperat animalul speriat de moarte și l-a dus în siguranță la un adăpost.