Main menu

header

668 25 3de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Tot mai multe pisici cu stăpân sunt supraponderale sau obeze. Mai presus de distracția pe care o stârnesc pe internet, aceasta este o gravă problemă de sănătate. Cunoscând potențialele consecințe, stăpânii dornici să-și mențină felinele sănătoase caută soluții.

Reducere graduală a cantității

Circa 60% dintre pisicile cu stăpân din SUA au mai multe kilograme decât ar trebui, notează „Live Science”. Potrivit studiului Asociației pentru prevenirea obezității pisicilor, acest exces de greutate duce spre diabet, afecțiuni osoase, speranță scăzută de viață. Din fericire, potrivit specialiștilor, aceste efecte sunt reversibile dacă pisica trece la dietă și slăbește. Dar stăpânii de feline știu cât este de greu, în multe cazuri aproape imposibil, să poată fi determinată o pisică să mănânce ceea ce nu-i place. În condițiile în care nici nu poate fi pusă la „sport”, misiunea de a o face să piardă câteva kilograme devine foarte dificilă. Salvarea vine de la rezultatele unui studiu publicat recent, care arată că o reducere graduală, timp de opt săptămâni consecutiv, a cantității de hrană administrată pisicii poate da rezultate.

Diminuare fără consecințe a stratului de grăsime

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Illinois, acest tip de dietă a dat cele mai bune rezultate, ducând la o scădere sănătoasă în greutate. „Riscul pierderii bruște și semnificative de kilograme este, în cazul pisicilor, apariția lipidozei hepatice. Am avut ca țintă pierderea a 1,5 din masa corporală în fiecare săptămână și s-a constatat o diminuare fără consecințe a stratului de grăsime”, punctează Kelly Swanson, profesor de nutriție animală. La teste au participat opt motani sterilizați care aveau masa corporală cu circa 20% peste greutatea considerată ideală. După ce li s-a administrat hrană bogată în fibre și moderată în proteine a intervenit prima reducere de calorii. În prima săptămână, aceasta a fost de 20%, apoi, la începutul fiecăreia dintre săptămânile următoare, au intervenit alte reduceri, de proporții diferite. La finalul unui răstimp de 18 săptămâni în care s-a aplicat această metodă, rezultatele au fost considerate optime.

„Această reducere constantă a caloriilor a fost cheia menținerii scopului de scădere în greutate pe care ni l-am propus la începutul fiecărei săptămâni“ (Kelly Swanson, Universitatea Illinois)