Main menu

header

665 28 2de Roxana Istudor

Cercetări de dată recentă atestă faptul că fumatul pasiv poate afecta major iubitele animale de companie, pe care stăpânii fumători le expun în continuare la anumite afecțiuni și după ce fumul din încăpere s-a disipat.

Câinii și pisicile, risc crescut de cancer

Un studiu recent, derulat la Universitatea din Glasgow, a pus în evidență faptul că animalele de companie pot fi afectate de nocivitatea tutunului, uneori chiar mai mult decât oamenii. Astfel, nu doar că inhalează fumul, dar ingerează și nicotina depusă pe blăniță odată cu ritualurile de curățare. Riscurile pentru animalele de companie sunt majore. Cercetări efectuate în ultimii ani au legat în mod direct ingerarea tutunului de cancerul la plămâni și de cel oral în cazul pisicilor, care prezintă un risc dublu de a dezvolta tumori dacă stăpânii lor sunt fumători. La rândul lor, câinii, în special rase ca Labradorul sau Ciobănescul german, pot dezvolta cancer nazal dacă proprietarii lor fumează în mod regulat. De asemenea, și în cazul lor crește enorm, cu 60%, riscul de a dezvolta cancer pulmonar, arată „American Journal of Epidemiology”.

Păsările pot dezvolta pneumonii și eczeme

Păsările din colivii sunt, la rândul lor, ținte sigure pentru tot felul de afecțiuni generate de expunerea la fumul de țigară. Astfel, în timp, captive fiind, pot dezvolta nu doar cancere de plămâni sau pneumonii, ci și probleme de fertilitate, cardiace, afecțiuni ale ochilor sau pielii. Simpla așezare a păsării pe o haină care are urme de nicotină poate însemna apariția unei boli de piele care să determine pasărea să-și smulgă pur și simplu penele, arată veterinarul Carolyn MacAlister, de la Universitatea de Stat din Oklahoma. Pe de altă parte, o cercetare realizată printre proprietarii de animale de companie din Detroit a relevat faptul că mai puțin de o treime dintre cei chestionați ar fi dispuși să încerce să renunțe la fumat doar pentru a nu expune animalul de companie la afecțiuni grave.