Main menu

header

664 24 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Observarea atentă a lumii animalelor a facilitat descoperiri tehnologice uimitoare, fără de care lumea modernă ar fi greu de imaginat.

Balenele și sonarul de navigație

664 24 2Aproape tot ce „mișcă” pe suprafața mărilor folosește sonarul pentru navigație. Submarinele și vasele militare nici nu mai pot fi imaginate fără acest dispozitiv de ocolire a obstacolelor și de urmărire a țintelor din adâncuri. Omenirea îl datorează balenelor, care deosebesc toate elementele din jur pe o rază de 15 metri utilizând varianta naturală a sonarului. Cercetătorii consideră că aceste cetacee folosesc un sistem prin care propriile sunete și receptorii de la suprafața corpului le ajută să se orienteze în adâncurile oceanelor, să localizeze hrana și prietenii. Sonarul balenelor este atât de avansat și de eficient, încât aparatul creat de oameni și întrebuinţat în domeniul militar chiar folosește aceeași frecvență.

Bioluminiscență de la fungi

664 24 3Multe creaturi din adâncurile mărilor și oceanelor - viermi, fungi, insecte - au folosit bioluminiscența cu mult înainte ca oamenii să inventeze dispozitivele care furnizează așa ceva. Organismele naturale au evoluat să lumineze în adâncuri pentru a atrage parteneri, pradă, pentru a goni agresori sau a comunica între ele. Ca și în cazurile amintite, oamenii se bazează pentru bioluminiscența care mai are încă multe secrete de dezvăluit pe reacțiile chimice ale enzimei numite luciferină și pe alți câțiva factori specifici lumii animalelor.

Energie solară în măruntaiele salamandrelor

664 24 4Un studiu recent a dat la iveală faptul că embrionii puilor de salamandră pătată conțin o algă care trăiește în interiorul lor până ce aceștia ies din ouă. Se hrănește cu resturi produse de embrion și furnizează în schimb energie printr-un proces foarte asemănător fotosintezei, cel prin care frunzele transformă razele soarelui în energie. Este și sistemul prin care panourile solare, cu celulele lor fotovoltaice, fac exact același lucru. Și tot din lumea șopârlelor și tot despre razele solare este vorba la capitolul detectarea razelor ultraviolete. Oamenii, care nu le disting, abia acum inventează un dispozitiv prin care să poată fi detectate cu ochiul liber, pentru a menține pielea în siguranță. Dar cameleonul, pe lângă alte reptile, insecte și păsări, poate percepe mai multe culori și detalii în jur decât omul, astfel încât oamenii îi studiază această capacitate pentru a dezvolta dispozitive care să le fie de folos.

Manual de clonare de la steaua-de-mare

Subiectul clonării a stârnit atât de multe controverse în lumea oamenilor, încât a devenit un scandal mondial. Dar o simplă privire la felul în care steaua-de-mare se multiplică pe ea însăși este dovada faptului că omul nu a inventat nimic nici pe acest segment. Demnă de menționat este diferența majoră dintre clonarea umană și autoreplicarea stelei-de-mare: în timp ce clonele realizate de oameni au viață scurtă și sunt exemplare marcate de boli sau diformități, exemplarele de stea-de-mare care se autoclonează trăiesc mai mult și mai bine decât cele care se reproduc sexual. Mai mult, dacă o stea-de-mare este mutilată, chiar ruptă în două, corpul se regenerează complet, în funcție de necesitate. Au fost descoperite chiar unele specii care au capacitatea de a recrea un corp întreg dintr-un membru secerat. În aceste condiții, oamenii de știință mai au mult de observat și de testat până la a obține rezultate similare.

Un GPS avansat în creierul păsărilor migratoare

664 24 5Felul în care păsările migratoare ajung la destinații îndepărtate, în condiții vitrege, uneori pe deasupra unor nesfârșite întinderi de apă și de multe ori fără să mai fi făcut vreodată aceste călătorii, rămâne un mister. Explicațiile abundă: se orientează după soare, după câmpul magnetic al Pământului, după repere de teren, după miros etc. Nu se știe însă nimic sigur în afara faptului că păsările călătoare ajung cu precizie uimitoare la distanțe incredibile, în locuri fixe. În orice caz, migrația zburătoarelor a generat crearea sistemului de orientare GPS, fără de care atâția oameni nu se mai pot descurca în zilele noastre. Păsările l-au avut încastrat dintotdeauna, în varianta naturală, în micile lor creiere.

DILEMĂ. Să fi fost ghearele retractabile ale pisicilor inspirația pentru atâtea dispozitive ascuțite care se pot întoarce în teacă, inclusiv omniprezentul în atâtea buzunare briceag?

Ecranarea sonoră, „furată“ de la bufniţe

Oamenii apreciază mult atenuarea zgomotelor, mai ales în societatea contemporană, cu orașele ei aglomerate, care agresează prin tot felul de decibeli ieșiți de sub control. În timp ce noi folosim „straturile de liniște” create artificial pentru relaxare, bufnița le-a inventat pentru a vâna eficient. Oamenii n-au avut altceva de făcut decât să observe și să „fure” secretul. Este vorba despre straturile speciale de pene care atenuează zgomotul făcut de prădător până la a-l face nedetectabil chiar și pentru rozătoarele cu auz foarte ascuțit pe care pasărea le are în meniul curent.