Main menu

header

663 24 3de Roxana Istudor

La 70 de ani de când au fost exterminați, tigrii se întorc în locurile de unde au dispărut, ceea ce ar putea face din Kazahstan prima țară din lume care demarează un astfel de proiect.

Exterminați de oameni

Odată cu refacerea pădurilor din regiunea kazahă Ili-Balkhash, în rezervația naturală care va fi instituită aici se vor putea întoarce și tigrii, specie dispărută din această țară de circa șapte decenii, anunță „The Guardian”. În ultimul secol, tigrii au pierdut peste 90% din habitatul natural, inclusiv în Asia Centrală, din Turcia până în nord-vestul Chinei. Din Kazahstan au dispărut încă din anii ’40 și din cauza menționată, precum și din pricina braconajului fără limite. Astăzi mai sunt câteva mii de exemplare în tot arealul geografic asiatic, iar proiectul pe care îl intenționează autoritățile kazahe este menit să refacă populațiile de feline. „Vrem să aducem tigrii sălbatici înapoi în căminul lor străvechi și să protejăm ecosistemul unic din regiunea Ili-Balkhash”, spune ministrul Agriculturii din Kazahstan, Askar Myrzakhmetov.

Cel mai devreme în 2025

Proiectul este foarte ambițios, va cere eforturi conjugate din partea autorităților kazahe, precum și a World Wildlife Fund. Reprezentantul organizației pentru Rusia și Asia Centrală, Ekaterina Vorobyeva, avertizează că readucerea tigrilor în sălbăticia din Kazahstan „înseamnă combaterea eficientă a braconajului, echipe bine antrenate și bine echipate de gărzi rurale, pradă din belșug și o populație doritoare de a se angaja într-un astfel de demers”. Până la apariția tigrilor va fi nevoie de reîmpăduriri masive și de reintroducerea unor specii cu care aceștia se hrănesc și care au fost, la rândul lor, decimate până la dispariția completă. Estimările cel mai optimiste indică anul 2025 ca fiind momentul de revenire a tigrilor în Kazahstanul de unde au dispărut.