Main menu

header

663 24 1de Roxana Istudor

Guvernul elvețian a adoptat un set de reglementări care privesc fierberea homarilor, interzicând formula de până acum, cu aruncarea acestor crustacee direct în apă clocotită.

Șocuri electrice sau „distrugerea mecanică” a creierului

Practica de a arunca homarii de vii în apa care fierbe suferă o modificare majoră printr-o nouă lege adoptată în Elveția și care prevede că aceste crustacee trebuie lăsate „inconștiente” înainte de a fi aruncate în vas, notează „Daily Mail”. Potrivit susținătorilor drepturilor animalelor și unor cercetători, homarii au un sistem nervos sofisticat și resimt durere acută atunci când sunt fierți de vii. Ca urmare, prin noua lege nu doar este interzisă „practica aruncării în apa care fierbe a homarilor vii”, ci este prevăzută și modalitatea de a-i lăsa „inconștienți” prin șocuri electrice sau prin „distrugerea mecanică” a creierului.

Transportați „în mediul lor natural”

Acest set de reglementări mai cuprinde prevederea ca homarii să nu mai fie transportați în gheață sau în apă înghețată, ci „întotdeauna în mediul lor natural”. În ceea ce privește alte animale, este de remarcat reglementarea cu privire la interzicerea importului ilicit de cățeluși sau cea referitoare la închiderea fermelor de reproducere ilegale, scoțându-se de asemenea în afara legii și dispozitivele care îi „pedepsesc” pe câinii care latră. Și organizatorii de evenimente publice cu animale vor fi direct răspunzători de siguranța și de starea necuvântătoarelor, mai arată legislația elvețiană nou-adoptată.