Main menu

header

655 28 3de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Chiar dacă la prima vedere puricii pot fi tratați cu indiferență, situația stă cu totul altfel atunci când vă invadează casa. Mai mult, specialiștii afirmă că larvele acestor dăunători pot fi inactive chiar și un an, apoi reapar ca prin minune. Iată care sunt cele mai eficiente metode naturiste de a scăpa de acești mici invadatori și de a controla reapariția lor.

Sarea deshidratează corpurile invadatorilor

Unul dintre cele mai bune leacuri împotriva puricilor este un spray obținut pe bază de plante. Chiar dacă distruge puricii, leacul nu dăunează cu nimic sănătății oamenilor sau animalelor de companie. Pentru realizarea acestuia aveți nevoie de următoarele ingrediente: patru litri oțet, doi litri apă, 500 ml suc de lămâie, 250 ml hamamelis și un vas de șase-șapte litri. Aspirați fiecare colțișor al casei, precum și tapițeria, utilizând saci noi pentru aspirator. Amestecați într-un vas oțetul, apa, sucul de lămâie și hamamelisul. Adăugați lichidul format în spray-ul pentru grădină. Pulverizați pe covoare, mobilier, locul unde dorm animalele de companie, glafuri, pardoseli. Continuați să folosiți acest spray pentru cel puțin șapte zile, în funcție de cât de infestată cu purici este locuința. Când prezența puricilor se rărește, pulverizați o dată la trei-patru zile, iar ulterior, o dată pe săptămână. Un remediu mai puțin cunoscut împotriva puricilor este sarea, aceasta deshidratând și uscând corpurile acestora. Aveți nevoie de sare de masă, cantitatea depinzând de dimensiunea zonei în care trebuie să o împrăștiați, și de o sticlă mare de condimente. Asigurați-vă că sarea este foarte fin măcinată. Umpleți sticla de condimente cu sarea fină, dar lăsați puțin loc pentru a putea agita. Presărați sarea pe covoarele din toate camerele și lăsați să acționeze două zile, apoi aspirați.

Folosiți pământ de diatomee

Cu siguranță nu ați auzit de acest tip de pământ până acum. Ce este acesta? O pudră fină, asemănătoare cu făina, obținută din rămășițele algelor fosilizate, diatomee. Potrivit specialiștilor, pereţii celulari ai diatomeei sunt alcătuiți din silicon, care străpunge coaja tare a puricilor și îi usucă, ceea ce conduce atât la moartea acestora, cât și a larvelor. Foarte important este faptul că pământul de diatomee nu este toxic pentru oameni și pentru animale. Iată pașii pe care trebuie să-i urmați pentru ca acest remediu să-și facă efectul: aspirați și periați în întregime toate covoarele. Spălați la temperaturi ridi- cate tot ceea ce nu puteți aspira. Presărați în strat subțire pământul de diatomee în orice loc în care credeți că s-ar putea ascunde purici sau larve, inclusiv covoare sau culcușul animalelor. Lăsați împrăștiat pământul de diatomee aproximativ 12-48 de ore, pentru a-și face efectul. Deși aceștia încep să moară la patru-șase ore după ce casa a fost tratată, este indicat să așteptați mai mult înainte de a face curățenie. Aspirați pudra și aruncați sacul aspiratorului.

Turnați ulei de mentă pe zgarda animalelor

Zdrobiți într-un mojar o mână cu mentă, pisați până când vor ieși uleiul și aroma din frunze. Puneți pasta de mentă rezultată într-un tifon. Aveți grijă să nu pierdeți nicio picătură din sucul lăsat de frunze. Agățați tifonul în camera dumneavoastră sau în orice alt loc care este puternic infestat de purici. Turnați pe zgarda câinelui dumneavoastră trei picături de ulei de mentă, dar aveți grijă ca locurile unse cu ulei să nu vină în contact cu pielea acestuia. Adăugați frunze de mentă uscată în pungi și puneți-le pe podea. Dacă aveți pisici, umpleți un mic săculeț cu frunze de mentă și legați-l la gâtul lor, ca o zgardă. La fel de puternică în lupta cu puricii este și pudra de rozmarin. Aceasta se obține astfel: pisați sau râșniți în cantități egale rozmarin, rădăcină de ghimbir, pelin, mentă, molură până se transformă într-un praf fin. Împrăștiați pudra pe covoare, pe mobilă, în locurile de odihnă ale animalelor sau unde credeți că se ascund puricii. Remediul nu omoară insectele, dar le ține la distanță.

Pastă de nucă de cocos contra mușcăturilor

În ceea ce privește uleiul esențial de citronella, acesta nu este respins doar de purici, ci și de căpușe, de țânțari sau de musculițe. Amestecați 20 de picături de ulei de citronella cu zece picături de ulei de arbore de ceai, cinci picături de ulei de geranium și patru litri de apă caldă. Aspirați întreaga casă, apoi aruncați sacul. În primele zile, spălați zilnic podeaua cu acest remediu natural. Când puricii dispar, continuați procedeul o dată pe săptămână, pentru a ține invadatorii la distanță. Dacă ați fost mușcați de purici, miezul de nucă de cocos vă este de mare ajutor. Mixați la blender miez de nucă de cocos cu lapte de cocos până obțineți o pastă. Aplicați pe mușcăturile cauzate de purici, apoi puneți un prosop. Lăsați să acționeze o oră, apoi clătiți cu apă. Repetați procedeul de trei ori pe zi, și bubițele cauzate de mușcături vor dispărea. Același efect îl au și compresele cu ceai negru puse pe zonele afectate.

În curte puteți pulveriza praf de copt chiar şi în locurile umede, unde ar putea supravieţui aceşti paraziţi