Main menu

header

655 28 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

În tundra siberiană a fost descoperit un pui de leu de peșteră perfect conservat, care dă speranțe pentru o eventuală readucere la viață a unei specii dispărute de zeci de mii de ani.

Cutreiera Pământul cu 50.000 de ani în urmă

Puiul de leu de peșteră recent descoperit este în condiție perfectă, încă odihnindu-și capul intact pe una dintre lăbuțe, arată experții, care consideră descoperirea „extraordinară”. Această conservare impecabilă dă speranțe pentru un experiment de tip Jurassic Park, prin care să fie readusă la viață o felină care cutreiera Pământul cu 50.000 de ani în urmă, notează „Daily Mail”. Puiul a murit din cauze necunoscute și avea, potrivit estimărilor, între 6 și 8 săptămâni de viață.

Dimensiuni similare cu ale speciei moderne

655 28 2Leii de peșteră erau cândva cele mai impozante feline de pe Terra, arată specialistul Albert Protopopov. Trăiau în Emisfera Nordică, în zone muntoase, reci. „Exemplarul descoperit are toate membrele intacte și nu există urme de răni pe piele”, adaugă Protopopov. Rezultate detaliate ale cercetării puiului sunt așteptate în următorii trei ani. Ce s-a putut constata deocamdată este că are 46 de centimetri și o greutate de patru kilograme. Leul de peșteră este cea mai apropiată rudă a leului modern și avea o arie de răspândire care cuprindea Europa Nordică și Alaska. Era de dimensiuni similare cu leii din ziua de azi și nu se știe motivul pentru care specia nu mai există, varianta cea mai agreată de specialiști fiind dispariția prăzii.