Main menu

header

648 24 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Cel mai înalt animal de pe planetă, uriașul blând al savanei, girafa, este oficial pe cale de dispariție.

Declin uluitor: 40% în trei decenii

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a dat publicității o „listă roșie” care conține alte și alte specii care riscă extincția. Printre nume ca papagalul cenușiu african, un tip de gorilă, rechinul-balenă sau șase specii de antilope se regăsesc şi girafele. Populația acestor animale este într-un declin uluitor - de la 157.000 de exemplare la 97.500 în ultimii 30 de ani. Pe măsură ce habitatul oamenilor se extinde, cu tot alaiul de defrișări, rețele de drumuri și ferme, la care se adaugă vânătoarea ilegală și războaiele civile, numărul girafelor scade dramatic. „Acești uriași au fost trecuți cu vederea. Este binecunoscut faptul că elefanții africani, de pildă, sunt în pericol și au mai rămas, poate, sub o jumătate de milion de exemplare, dar nimeni nu realizează că girafele sunt într-o situație mult mai gravă și au dispărut din șapte țări”, atenționează renumitul conservaționist Sir David Attenborough.

24.000 de specii în pericol de extincție

648 24 3Interesant este faptul că unele specii dispar cu o asemenea viteză, încât chiar și această listă recentă include păsări care au dispărut deja între timpul scurs de la debutul documentării! „Multe specii dispar mai repede decât le putem chiar descrie”, atrage atenția Inger Andersen, directorul general al organizației. „Lista roșie” realizată de specialiști include circa 24.000 de specii în pericol de extincție. Astăzi, peste 50% din suprafața Terrei este dominată de activitatea oamenilor, cu aproape 10% din această masivă extindere petrecută în ultimii 25 de ani. „Națiunile au tendința de a plasa ariile protejate pentru animale în locuri izolate, unde se crede că omul nu are interesul să transforme perimetrul. Dar asta nu ajută cu nimic biodiversitatea amenințată cu dispariția”, este de părere James Watson, de la Wildlife Conservation Society.

„Lista speciilor care riscă dispariția arată scara la care a ajuns extincția globală și faptul că această criză este mai gravă decât s-a crezut“ (Inger Andersen, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii)