Main menu

header

648 24 1de Alexandru Brădescu

O strategie cognitivă pe baza căreia oamenii își organizează multe aspecte ale vieții stă la baza felului în care veverițele își așază rezervele de alune în „cămară”.

Alunele, așezate după varietate și calitate

Oamenii nu sunt singura specie care pune vegetalele pe un raft al frigiderului și ouăle pe un altul sau făina într-un spațiu din cămară, iar zacusca în alt loc. Potrivit unei cercetări recente, veverițele fac același lucru când vine vorba despre rezervele de alune. Mai precis, le organizează după varietate, calitate și alte elemente de „recunoaștere”. Specialiștii Universității California au observat faptul că, exact ca oamenii, veverițele folosesc anumite informații cognitive pentru a realiza „colecții” de dimensiuni mai mici și mai ușor de gestionat într-o direcție sau în alta. Este un procedeu asemănător organizării folderelor în computer. „Aceasta este prima demonstrație a faptului că veverițele au abilitatea de a folosi aceste strategii flexibile pentru a stoca hrana”, explică cercetătorul Mikel Delgado.

Își amintesc ce și unde au pus

Veverițele fac stocuri de până la 10.000 de alune pe an, separate pe categorii, în primul rând după tipul de alune. Potrivit cercetătorilor, veverițele au capacitatea de a-și aminti după organizare locul în care sunt cele mai bune alune, procedura fiindu-le de folos și pentru a ascunde foarte bine cele mai de preț rezerve. „Veverițele folosesc acest sistem în același fel în care oamenii își organizează cumpărăturile - fructele pe un raft, legumele pe un altul, iar atunci când este nevoie de un anume produs, nu se caută în toată cămara”, punctează specialista Lucia Jacobs.